Prehrana po krvnim grupama-osnove

0
256

prehrana_po_krvnim_grupamaNajstarija krvna grupa, prema ovoj teoriji je 0, koja se pojavljuje sa prvim čovjekom i usponom ljudskog roda na vrh prehrambenog lanca. Sa promjenom načina života, od lovca-sakupljača do agrarnog načina života, između 25.000 i 15.000 godina prije nove ere, dolazi do pojave krvne grupe A, dok krvna grupa B nastaje između 10.000 i 3.500 godina prije nove ere, miješanjem i seljenjem rasa iz Afrike u Evropu, Aziju, Sjevernu i Južnu Ameriku. Krvnu grupu AB ima samo oko pet posto ukupnog stanovništva na Zemlji i ujedno je najmlađa krvna grupa.

Poštujući ove različitosti, od nastanka krvnih grupa pa do njihovih kemijskih  karakteristika, dr. D’Adamo prema tipu krvne grupe razlikuje jako dobru, neutralnu i hranu koju treba izbjegavati. Kao dokaz djelotvornosti nudi dvije stvari: prva je da visokoproteinske dijete, koje su vrlo popularne, uspijevaju samo kod ljudi krvnih grupa 0 i B, dok su potpuno nedjelotvorne kod krvne grupe A. Drugi dokaz su njegovi pacijenti, koji, pridržavajući se ovog načina prehrane, težinu počinju gubiti već poslije 14 dana. Dakle, dijeta po krvnim grupama definitivno „radi“ kategorički tvrdi dr. D’Adamo.

D’Adamo ukazuje na podatak da svaki živi organizam, od virusa pa sve do ljudi, ima jedinstvene antigene koji su specifični za svaki organizam. Upravo ti moćni antigeni u ljudskom organizmu određuju krvnu grupu. Svaka krvna grupa ima različite antigene sa posebnom kemijskom strukturom, te samo ime krvne grupe je nastalo po antigenu grupe koji se nalazi na crvenim krvnim zrncima.

Dakle, bit teorije o krvnim grupama čini otkriće da se antigeni krvnih grupa – različito ponašaju u biokemijskim reakcijama sa određenim namirnicama, odnosno nekim njihovim sastojcima.
Koje su karakteristike pojedinih krvnih grupa i koje im namirnice kao i životni stil najviše odgovara obraditi ćemo u narednim člancima.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.