Važne odluke ostavite za jutro

0
224

jutarnje_budjenjeSna ima ključnu ulogu u lakšem donošenju odluka zato što jednostavnije dolazimo do zaključaka kako da rešimo problem, tvrde naučnici.
Koliko su vam puta u životu savetovali da, kad ne znate da rešite neki problem ili morate doneti važnu odluku, najbolje što možete uraditi je da se dobro naspavate?

Istraživanje Univerziteta u Masačusetsu potvrdilo je da kvalitetan noćni san povećava naše kognitivne sposobnosti i sposobnost racionalnog odlučivanja.

Kako prenosi časopis Science Daily, istraživači su studente od 18 i 23 godine koji su se prijavili kao zamorčići podelili u dve grupe i dali im da reše problem sa kartama kakvi se obično koriste u testovima inteligencije. Jednoj grupi zadatak je pokazan ujutro, a drugoj uveče. Studenti su zamoljeni da se vrate za 12 sati da bi pokušali da reše zadatak.

Grupa koja je zadatak videla uveče imala je bolje rezultate kada su ujutro dobro naspavani počeli da rešavaju problem, za razliku od druge grupe koja je sporije shvatala i učila pravila rešavanja problema, koja su izuzetno važan deo procesa donošenja odluka. Muškarci i žene nisu se razlikovali što se tiče učinka u obe grupe.

Rebeka Spenser, vođa tima naučnika, ističe da je REM (rapid eye movement) faza sna ključna za blagotvorni učinak sna na sposobnost donošenja odluka, s obzirom da je upravo ta faza onaj „kreativni“ deo sna u kom sanjamo snove.
Izvor:smedia.rs/ona

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.