Ne počinjati dan kafom

0
273

kafaDan uvek treba započeti doručkom, nikako sa kafom, jer može da se upropasti želudac.Kafu ne bi trebalo, piti više od 3X dnevno.Postoje studije koje ukazuju da kafa može smanjiti rizik od dijabetesa Tipa2.Neki ipak dan počinju sa šoljicom kafe, da bi razbudjeni počeli dan a mnogi priznaju da su pravi zavisnici.Pojedina istraživanja ukazuju da je svakodnevno pijenje kafe u normalnim količinama, povezano je da se smanji rizik od pojedine bolesti:kao rak jetre, kamen u žuči, Parkinsonova bolest.
Kafa sadrži razna jedinjenja od eteričnih ulja, raznih kiselina, 1-2% kofeina ili trimetilksantin, kofeon, aromatičan sastojak koji se javlja za vreme prženja (torefakcije).
Kafa ima diuretičnu osobinu.U jednoj šoljici ima oko 0,15-0,20 g. kofeina, deluje nadražajno na nervni sistem.U većim dozama može da izazove tahikardiju, drhtanje, nesanicu, uznemirenost, nadražaj na povraćajne.Kafa ima sastojke koji povećavaju sposobnost jetre da razgradjuje šećer, to je u velikoj meri dejstvo koje imaju i lekovi protiv dijabetesa.
Kafa se ubraja u napitak ako se pije šolja-dva dnevno, otklanja sanjivost poboljšava raspoloženje.Često se desi da umesto kafe piju napitke kafini surogati.Oni se razlikuju od kafe jer ne sadrže kofein, kafin, tanin, kafino eterično ulje.Zamena za kafu je najčešće proizvedena od žitarica raž, ječem, soje.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.