Šta trebate izbjegavati ako imate osjetljivu kožu

0
226

sta_trebate_izbjegavati_ako_imate_osjetljivu_kozuPravilna njega može biti vrlo izazovan zadatak bez obzira na tip kože, no osjetljiva koža često je izložena dodatnim problemima zbog brojnih sastojaka kozmetičkih i drugih proizvoda koji je mogu iritirati. Neki od sastojaka koji se često koriste u kozmetičkoj industriji, a koji trebate nastojati izbjegavati ukoliko imate osjetljivu kožu su:
SULFATI se u velikoj mjeri koriste u industriji. Natrijev lauril sulfat i sodium lauril sulfat gotovo su neizostavan sastojak raznih deterdženata. Budući da ih, na žalost, sadrže i neki organski proizvodi, vrlo ih je teško izbjegavati. Međutim i smanjenje izloženosti, koliko god je to moguće, može biti od pomoći. Izbjegavanje korištenja proizvoda koji sadrže sulfate jedan je od najčešćih savjeta doktora koji dobiju osobe s osjetljivom kožom.
EKSTRAKTI ALGI – iako se čini kao prirodni dodatak raznim proizvodima za njegu kože (čišćenje lica, hidratizacija i eksfolijacija), nije uvijek najpogodniji za osobe s problematičnom kožom. Takvi sastojci mogu imati komedogena svojstva pa zbog toga izazivati iritacije posebno osjetljivih tipova kože. Derivati algi poznati kao algin I cangareen mogu uzrokovati slične problem, ali njih je relativno lako izbjeći, jer na tržištu ima dovoljno proizvoda koji ne sadrže ove supstance.
DIETHANOLAMINE (DEA) I TRIETANOLAMIN (TEA) su spojevi koji se uglavnom dodaju proizvodima kako bi imali sapunicu. No, izazivaju brojne nus pojave od kojih su najčešće suhoća kože, alergijske reakcije ili iritacija oka, pa ih treba nastojati izbjegavati.
HYDROQUINON je spoj koji se uglavnom dodaje kremama za izbjeljivanje mrlja i protiv bora. Ovaj sastojak zabranjen je u nekim dijelovima svijeta, no još uvijek je u upotrebi u mnogim zemljama. S obzirom na izbjeljivačku moć ovog proizvoda, nije ni čudo što može biti preagresivno za osjetljive tipove kože.
UMJETNI MIRISI – zaista mogu učiniti proizvode za njegu kože atraktivnijim i poželjnijim, međutim nerijetko izazivaju alergijsku reakciju kod ljudi s osjetljivom ili aknama sklonom kožom. Ova činjenica relativno je dobro poznata i nije iznenađujuća s obzirom na to da je potrebno više odvije stotine hemijskih tvari da se stvori sintetski miris. Ipak, statistike pokazuju da većina alergijskih reakcija izazvane vještačkim mirisima i nisu  tako opasne kao što se čini u prvi mah.
Izvot:Ljepota.ba

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.