Hemijski piling, botoks i laser u tretmanu kože

0
255

Koža predstavlja zaštitnu barijeru između spoljašnje sredine i unutrašnjih organa. Pored brojnih uloga koje koža ima, ona predstavlja i organ vizuelne, taktilne i estetske komunikacije. Ovaj njen jedinstveni status reflektuje se u polju estetske medicine, čiji je deo i kozmetička dermatologija.

Kozmetička dermatologija raste i razvija se predstavljajući most između medicinskih tretmana bolesti kože i tradicionalne kozmetologije. Kao grana medicine koja istražuje bolesti kože, dermatologija ne može izbeći nemedicinske preokupacije u vezi sa problemima zdrave kože – u cilju poboljšanja njenog izgleda. Sa razvojem dermatologije i povećanjem broja dermatologa, poslednjih godina veliki deo njihovog posla uključuje i kozmetiku.

Kozmetičke procedure su postale izuzetno popularne među dermatolozima. One se koriste da bi usporile efekte starenja, da bi poboljšale kvalitet kože, popunile strukture lica i da bi poboljšale izgled pacijenata u celini. Takođe, one mogu biti korisne i za neke dermatoze – akne, rozacea. Dermatolozi danas primenjuju različite procedure, a među njima su najvažnije hemijski pilinzi, botulinum toksin injekcije (botoks), razni fileri i laseri u različitim indikacijama, skleroterapija i mnoge druge.
Hemijski pilinzi
Hemijski pilinzi predstavljaju metodu kontrolisane regeneracije i rejuvenacije kože hemijskim agensima. Upotrebom hidroksi kiselina, salicilne kiseline, trihlorsirćetne kiseline ili fenola, poboljšava se izgled ostarele kože. Takođe, kiseline se mogu koristiti kod pacijenata sa aknama, rozaceom i hiperpigmentacijama. Hemijski agensi koji se aplikuju direktno na kožu, oštećuju slojeve epiderma i/ili derma i pomažu remodelovanje kolagena, popravljaju i regenerišu kožu koja je oštećena sunčevim zračenjem, uklanjaju pigmentacije kože, popravljaju naboranu teksturu i celokupan izgled kože. Prema dubini penetracije klasifikovani su na površne, srednje ili duboke pilinge.
Botulinum Toxin
botoks-primena Injektabilni botulinum toksin je dostigao neverovatnu popularnost za tretman facijalnih bora. Botulinum toksin se može ubrizgati u određene mišiće i izazvati privremenu paralizu koja rezultuje nemogućnošću pokretanja tog mišića. Na taj način je onemogućeno stvaranje bora pa koža postaje zategnuta. Botulinum toksin može privremeno ublažiti ili potpuno ukloniti bore koje nastaju u procesu normalnog starenja. Njegove konvencionalne indikacije uključuju lečenje blefarospazma, spazmodičkog tortikolisa, hiperhidroze i ahalazije. Potencijalne buduće indikacije su lečenje migrene, i različitih tipova hroničnog bola.
Dermalni filteri
Starenje kože lica se karakteriše gubitkom volumena mekih tkiva u određenim regijama. Dermalni fileri se koriste da bi popunili taj izgubljeni volumen i na taj način privremeno rešili problem statičkih bora. Mogu se ubrizgati u čelo, glabelu, kapke, obraze, nazolabijalne brazde, usne.
Laseri
laser-dermatologija Brz razvoj laserske tehnologije u poslednjoj deceniji obogatio je terapijske mogućnosti i omogućio uspešno uklanjanje promena na koži. U kozmetskoj laserskoj dermatologiji, posebna pažnja se poklanja uklanjanju vaskularnih i pigmentnih promena, dobroćudnih tumora, tetovaža, nepoželjnih dlaka, bora i ožiljaka.

Laseri tačnije, laserski zraci deluju po principu selektivne fototermolize čime omogućavaju ciljano odstranjivanje različitih promena na koži. Hromofore (biološki aktivni molekuli) kože, kao što su hemoglobin, melanin i voda, apsorbuju specifičnu talasnu dužinu svetlosti. Primenom laserskog zraka određene talasne dužine koja odgovara maksimumu apsorpcije, postiže se selektivno uništenje ciljnog tkiva bez većeg toplotnog oštećenja okolnog tkiva koje se ne tretira laserskim zrakom. Zbog toga je selektivnost pri uklanjanju promena na koži i najveća prednost lasera nad drugim terapijskim metodama. Ovo se postiže pravilnim izborom laserskog sistema i izabranim parametrima za terapiju.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.