Trajna epilacija laserom

0
312

depilacija_laserPredstavlja najsavremeni način uklanjanja neželjene dlake sa određenih područja tela.
Laserski zrak biva sproveden, pigmentom, do korena (folikula) dlake i termički ga oštećuje. Ovako oštećen koren više ne može stvarati dlaku istog kvaliteta kao ranije. Svakim sledećim tretmanom ovo se oštećenje povećava, što posle 4-6 tretmana, u intervalima koje lekar odredi, dovodi do trajnog izostanka rasta dlake.
Bilo bi poželjno da se pre započinjanja tretmana pacijenti informišu o aparatu na kome se odlučuju za rad (Evidence-based review of hair removal using lasers and light sources). Naša preporuka je aleksandritni laser (GentleLase, Candela, Boston, USA).
Koliko tretmana je potrebno da bi se dlaka uklonila?
Broj tretmana zavisi od kvaliteta dlake i prebojenosti kože. Tri tretmana su poželjna, najčešće 4-6. Svakim tretmanom gubi se prosečno 20-25% dlaka. Naglašavamo da je uspešnost svakog pojedinačnog tretmana individualna.
Koliko su tretmani trajni?
Trajnost je jos uvek tema za diskusiju. Ono sto su studije pokazale jeste dugotrajnost, merena godinama. Ukoliko postoji hormonski poremećaj epilacija laserom je efikasna, ali ne kao kod osoba bez hormosnkog poremećaja. Efikasnost tretmana je individualna i kod osoba s urednim hormonskim statusom je 75-95%.
Da li je potrebna neka priprema pre tretmana?
Priprema za prvi tretman sastoji se iz ne čupanja dlake tokom 3-4 nedelje pre dolaska na tretman. Može se koristiti depil-krema, makazice ili brijač, a za sam pregled dovoljno je da se vidi samo milimetar dlake. Takođe, potrebno je da pacijenti na tretman ne dođu osunčani, odnosno, da dođu na tretman s njihovom prirodnom prebojenosti kože. Ako boravite u prirodi savetujemo da koristiti kreme sa zastitnim faktorom većim od 30 (SPF > 30, npr. Eucerin).
Kako izgleda prvi tretman?
Na prvom tretmanu dermatolog Vas upoznaje sa samim tretmanom i objašnjava Vam željene efekte tretmana kao i eventualne rizike. Takođe, upoznaje se s Vašom medicinskom istorijom (uzimanje lekova, oboljenja, itd). Zatim se fotografiše područje rada i otvara Vaš medicinski karton. Svi podaci su strogo poverljivi i dostupni samo Vašem lekaru. Bolnost tretmana je minimalna, ali postoji nelagodnost kada zrak pogodi koren dlake. Ukoliko je pacijent preosetljiv može se naneti krema na kožu koja predstavlja lokalni anestetik.
Kako da se ponašam posle tretmana?
Koža posle tretmana biva blago crvena i ponekad blago otečena u narednih 3-4 sata, najviše 24 sata. Posle tretmana treba izbegavati nanošenje hemijskih supstancija (kremova, dezodoransa, parfema), prati se blagim sapunom, i mehanički ne iritirati tretirano područje 24 sata posle intervencije. Takođe, veoma je važno da ne izlažete tretirano područje UV zracima (sunčanje, solarijumi) jer postoji mogućnost za nastanak beličastih (hipopigmentacija) i/ili braonkastih (hiperpigmentacija) fleka na koži tela. Između tretmana ne savetujemo čupanje dlake pincetom kao i korišćenje voska u depilaciji. Dlake izrasle između dva tretmana možete uklanjati brijačem, depil-kremom ili makazicama. Interval između tretmana određuje lekar u zavisnosti od područja koje se tretira (od 1,5 do 3 meseca). Potrebno je ispoštovati ciklus rasta dlake i tretirati je samo u aktivnoj fazi (anagen).
Koliko su tretmani bezbedni?
Bezbednost kože i potkožnog tkiva je potpuna kod lasera koji su specijalizovani samo za epilaciju. Jedna talasna dužina laserskog zraka omogućava bezbednost svih okolnih struktura kao i zadržavanje zraka samo u pigmentu dlake. Takođe, GentleLase u sebi ima jedinstven sistem za hlađenje (dynamic cooling device, DCD) koji, pre emitovanja laserskog snopa, ohladi površne slojeve kože sprečavajući tako njihovo moguće oštećenje. Velika je razlika u broju tretmana i neželjenim efektima kada se koristi IPL (Intense Pulse Light) za epilaciju i kada se koristi laser. Naravno, preduslov za uspešnost intervencije je obučenost dermatologa koji obavlja intervenciju, efikasan aparat i pre svega dobra saradnja između pacijenta i lekara.
Izvor:dermatim.com

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.