Čime sve možete da pomladiti mozak

0
267

Pravilna istraha i vežbanje nisu bitni samo za  zdravlje tela nego i za moždanu kondiciju.
Koliko ste puta zaboravili gde ste ostavili ključeve od automobila pa ih potom uzaludno tražili? Da ne spominjemo naočari na čiju ste potragu izgubili 20 minuta, a onda shvatili da su vam na glavi?! Možda bi se takve situacije ređe ponavljale ili se ne bi uopšte ogađale kada biste svom mozgu posvećivali pažnju koju posvećujete i telu. Često zaboravljamo da mozak treba da treniramo podjednako kao i telo, hraniti ga pravilnom hranom te ga poticati na razvijanje učenjem i upijanjem novih znanja.
Fizičko vežbanje od velike je važnosti za mozak, a istraživanje Instituta Duke pokazuje da  oni koji jedu zdravo i vežbaju u proseku tri do četiri puta nedeljno imaju 30 posto bolje mentalne funkcije. Trening povećava telesnu kondiciju, ali i koncentraciju, pa i kapacitete.
Ishrana nije ništa manje važna za moždane vijuge. Masnoće, alkohol, šećer i slično utiču podjednako loše na telo i mozak! Hrana koja jača mozak mora dati dovoljno energije, a uključuje ugljenohidrate, vlakna, neke proteine te malo masnoća. Prema izboru portala AskMen, mozgu dodatnu energiju daju jaja s povišenim omega-3 kiselinama, grašak  i buranija, orašasti plodovi, sveže voće, hleb od žitarica.. .
Čime sve možete da pomladiti mozak i održavae  ga aktivnim?
Vežbanjem protiv bolesti mozga
Osim telu, vežbanje pomaže i moždanim vijugama. Prema nekim istraživanjima vežbanje smanjuje  količinu  hormona stresa kortizola koji, kada je povišen, može da smanji hipokampus (deo mozga odgovoran za pamćenje i učenje). Studije pokazuju i kako vežbanje tela pomaže u sprečavanju demencije ili Alchaimerove bolesti.
Jagode i lubenice su hranjive namirnice
Konzumirajte sveže voće. Iako sadrži dosta šećera, bogato je vodom te ima malo kalorija. Voće svežih boja, poput jagoda, lubenica i borovnica, među najhranjivijim je namirnicama. Lešnjaci i bademi izvrstan su izvor omega-3 masnih kiselina.
Zeleni čaj za bolju koncentraciju
Kafu zamenite čajem! Umjrene količine kofeina mogu da poboljšaju koncentraciju i cirkulaciju. Dobro je barem jednu kafu u danu zameniti zelenim čajem.
Pomladite mozak rešavanjem ukrštenica
Mozak stari zajedno s nama pa ga je s godinama potrebno i dodatno stimulisati. U tu svrhu može poslužiti i meditacija, a nije naodmet nije ni rešavanje ukrštenica ili sudoku!
Držite mozak u formi mentalnim treningom
Da bi mozak bio stalno u dobroj formi, potrebno ga je i mentalno vežbati. Naterajte sebe da naučite jedan strani jezik ili nešto novo što vas zanima. Igrajte igre pamćenja, ali i šah  i kvizove. Budite aktivni i testirajte svoje pamćenje svakodnevno pokušavajući da zapamtite nešto novo!
Izvor:Lepota&zdravlje

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.