Jabuka na dan, doktor nije potreban

0
268

jabukaVerovatno ste čuli za staru izreku , jabuka na dan, doktor nije potreban
Dr. Bahram H. Arjmandi profesor sa katedre za ishranu, hranu i vežbanje sa „Florida State University“ ispitivao je lekovitost ovog popularnog voća. Ispitivanja na životinjama su pokazala da pektin i polifenoli iz jabuke poboljšavaju metabolizam lipida i smanjuju proizvodnju pro – inflamatornih molekula .

Ova rendomizirana studija je uključila 160 žena uzrasta 45-65 podeljenih u jednu od dve dijetetskih intervencijskih grupe: jedna grupa je konzumirala sušene jabuke dnevno (75 gr / dan za 1 godinu ) , dok je druga grupa jela sušene šljive svaki dan tokom jedne godine. Uzorci krvi uzeti su na tri , šest i 12 meseci .

Rezultati su iznenadili dr Arjmandi , koji je citiran kako kaže: “ Neverovatno promena se desila kod žena koje su jele jabuku. Tokom šest meseci , oni su smanjenjili nivo LDL holesterola za 23%.“ Dnevna konzumacija jabuka je takođe dovela do smanjenja nivoa lipida hidroperoksida i C -reaktivnog proteina kod žena.

“ Nikada nisam očekivao da konzumacija jabuka dovede do smanjenja lošeg holesterola u tom obimu , a povećanje HDL holesterol , ili dobrog holesterola , za oko 4 odsto „, dodao Arjmandi.

Još jedna prednost je da dodatnih 240 kalorija dnevno koje su unisile konzumiranjem sušene jabuke nije dovelo do povećanja telesne težine kod ispitivanih žena, u stvari , one su izgubile u proseku 1,5 kg . “ Smanjenje telesne težine je dodatna prednost za dnevni unos jabuke „, rekao je dr Arjmandi . Deo razloga za gubitak telesne težine može biti pektin , koji je poznat da ima efekat sitosti . Sledeći korak u potvrđivanju rezultata ove studije je multi nacionalno istraživanje.

 Često Ima istine iza izreka, tako je i u slučaju “ jabuka dnevno , “ Dr Arjmandi je pokazao da nauka potvrđuje to pravilo . „Svako može imati koristi od konzumiranja jabuke „, zaključuje on

 

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.