Čistoća je pola zdravlja: Proterajte bakterije iz kuće

0
259

istoa-je-pola-zdravljaMikrobi i bakterije su svuda oko nas − u kući, na poslu, na ulici, na odeći i obući. Ipak, ne treba odmah da očajavate. Pogledajte koji su načini da ih se rešite.

MENJAJTE SUNĐERE

Vlažan sunđer i voda koja se zadržava u slivniku pogoduju razvoju bamale dece,stomačne probleme,bacila koji vole vlažnu sredinu. Kod male dece oni mogu da izazovu stomačne probleme. Zato je najbolje da redovno dezinfikujete slivnik, da sunđere dobro osušite posle upotrebe i da ih menjate jednom mesečno.

HIGIJENA RUKU JE VEOMA VAŽNA

Mnogi mikrobi se prenose preko ruku, ali je rizik od prenošenja infekcije preko slušalice u telefonskoj govornici ili preko novca ipak ograničen. U prvom redu, zato što klice vole vlagu. Izuzetak su patogene streptokoke, koje vrlo lako dospevaju u organizam preko ranica na koži. Ne treba zaboraviti ni viruse koji izazivaju proliv, virus hepatitisa A i druge − oni mogu da prežive šest sati u takvim uslovima. Zato, perite ruke!

DEZINFIKUJTE SLAVINU I TUŠ

Voda iz slavine nije sterilna, ali je prisustvo štetnih mikrorganizama u njoj obično toliko malo da ne predstavlja opasnost po zdravlje. Pošto bakterije obožavaju toplu vodu, ako hoćete da budete sigurni, dezinfikujte s vremena na vreme slavinu i tuš nekim rastvorom za dezinfekciju.

OBAVEZNO PRANJE RUKU POSLE ODLASKA U TOALET

Mikroorganizmi iz fekalija razmnožavaju se u WC šolji, odakle se prenose na dasku, preko koje dospevaju do ruku, pa onda do poluge za povlačenje vode, a zatim do kvake… Posle odlaska u javni WC ruke će vam biti bukvalno prekrivene bakterijama, virusima ili parazitima. Ako ih ne operete, izložite će se ozbiljnom riziku od stomačnih tegoba.

VODITE RAČUNA O DEČJOJ HIGIJENI

Sasvim mala deca su najosetljivija na bakterije. Da biste ih sprečili da dođu u dodir s opasnim mikrobima, redovno im secite nokte i naučite ih da peru ruke. Poželjno je da u dečijoj sobi bude prostirka koja se lako održava (najbolje je da može da se pere). Redovno dezinfikujte igračke i prostor za igru.

REDOVNO ČISTITE FRIŽIDER

Listerija je bakterija koja podnosi niske temperature i najradije živi u siru i mesnim prerađevinama. Bolest koju izaziva, listerioza, čije je simptome teško razlikovati od simptoma gripa, može da bude opasna po fetus i osobe sa slabim imunitetom. Zato redovno dezinfikujte frižider (jednom u 15 dana), nemojte bez potrebe da ga otvarate i odvojite prljave od čistih namirnica.

KUCE I MACE PRENOSE GOTOVO SVE MIKROBE

Mačka ili pas koji izlaze napolje donose u kuću razne mikroorganizme i mogu da prenesu čitav niz parazita. Zato je najbolje da nemaju pristup krevetu i sobi u kojoj boravi sasvim malo dete. Obavezno operite ruke posle svakog kontakta s kućnim ljubimcem. Taksoplazmoza, koju prenose mačke, može da izazove deformacije fetusa i zato je najbolje da trudnica prepusti brigu o kućnom ljubimcu nekom drugom. Svaku ogrebotinu treba odmah dezinfikovati.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.