Biljke ne podnose suv vazduh

0
254

biljke-ne-podnose-suv-vazduhZimi, u jeku grejne sezone, kućne biljke zahtevaju više brige i nege jer im ne prija topao i suv vazduh. Cveće ne treba držati ni u suviše hladnom, ni u pretoplom prostoru, a idealna temperatura kreće se od 15 do 20 stepeni Celzijusa. Imajte na umu da se preko noći spoljna temperatura spušta i ispod nule, pa bi valjalo da cveće odmaknete od prozora.
očetkom zime treba ukinuti prihranu većini biljaka, osim vrstama koje tek ulaze u period cvetanja, poput božićnog kaktusa ili ciklame.
Da bi biljke lepo rasle, redovno im odstranjujte suve listove i uvele izdanke.

OPREZNO S VODOM

Većinu sobnih biljaka treba retko zalivati, tek toliko da zemlja ne bude sasvim suva. I ne brinite, one bolje podnose sušu nego prekomernu vlažnost. Da bi vaše biljke dobijale neophodnu vlagu, trebalo bi da ih grupišite u prostoriji i da napravite tzv. sobnu baštu.
Ciklame, azaleje i ostale vrste koje i zimi cvetaju zalivajte na svaka dva-tri dana.
Kaktuse držite na tamnom mestu, na temperaturi do 10 stepeni, i ne zalivajte ih od novembra do februara.

DALJE OD PROMAJE

Nagla promena temperature ne godi biljkama i zato svaki put kad provetravate stan treba da sklonite cveće s promaje. Većina vrsta koje se kod nas uzgajaju traže dosta svetlosti, pa saksije držite što bliže prozoru, ali nikako blizu radijatora, grejalica i klima-uređaja.
Inače, ustajao vazduh i duvanski dim smanjuju otpornost sobnog cveća na napade insekata, gljivica i ostalih štetočina.

EKSTRA SAVET

Da bi biljka dobila neophodnu vlagu, oslonite se na metod duple posude. Za saksiju s biljkom potrebna vam je broj veća ukrasna posuda. Njeno dno pokrijte sa 5 cm šljunka, nalijte vodu do polovine šljunka i stavite saksiju s cvećem.

NIJE VREME ZA PRESAĐIVANJE

Biljka koju kupite na jesen trebalo bi da ostane u istoj saksiji do proleća. Međutim, ako baš želite ili morate da presadite neki cvet, obavezno nabavite novu zemlju i saksiju za broj veću od prethodne. Posebnu pažnju obratite i na osvetljenje, jer zimi ne samo da su dani kraći nego je i intenzitet svetlosti mnogo slabiji. Zbog toga je dodatno osvetljenje skoro neophodno za sve biljke koje se nalaze na udaljenosti od prozora većoj od jednog metra.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.