Zubi

0
437

Zubi su neobično važan deo našeg organizma, naročito kada je reč o ishrani.Zdravi zubi veoma su važni za pravilno varenje, hrana koja je dobro usitnjena brže i lakše se vari.Od velike su važnosti s estetskog stanovišta, kao i kada je u pitanju pravilan izgovor.ponekad je dovoljno da nedostaje samo jedan prednji zub, i da se glasovi defomišu.
Odrastao čovek ima 32 zuba, po 16 zuba u svakoj vilici.
Osam skutića-4 gore i četiri dole ( svrha im je da seckaju hranu);
Četir očnjaka dve gore i dve dole,
Osam pretkutnjaka četiri gore i četiri dole,
Dvanaest kutnjaka šest gore i šest dole (zadatak im je da melju hranu koju su drugi zubi iseckali).
Zubi mogu imati nepravilan rast ili oblik, sve te nepravilnosti treba lečiti.Naročito  kod predškolske i školske dece potreban je sistematski zubarski pregled.Na taj način može da se ustanovi  eventualne urodjene deformacije, nepravilan rast, koji se može ispraviti pomoću raznih sprava, koje se nose na zubima.
Najčešće oboljenje zuba je karies.Treba svakako obratiti  se zubaru, kako bi se sprečilo dalje oštećenje zuba i izbegao bol i opasnost od infekcije.Zubna profilaksa mora se sprovoditi već kod prvih mlečnih zuba.Da bi se sprečilo kvarenje zuba potrebno je vrlo savesna higijenska nega zuba i usne šupljine.Najbolje  je prati zube ujutru,  a naročito posle svakog obroka a pre spavanja obavezno.

Kako se peru zubi?

Nemojte se čuditi! to izgleda čudno, ali malo ljudi zna da pravilno pere zube.Pre svega treba reći da se zubi moraju prati svakoga dana, već od detinjstva.
Kada smo na suvu četkicu stavili pastu za zube  (zubna pasta po izboru), možemo započeti sa čišćenjem tako što četkicu pomičemo gore i dole brzim pokretima.Nastojte da  dobro očistite prostor izmedju zuba vertikalnim pokretima.Nemojte zaboraviti na unutrašnju stranu zuba, gde se skuplja kamenac.Zatim predjite preko donjih kutnjaka nastojeći da četkicom doprete sve do korena.To ponovite sa gornjim kutnjacima.Na kraju  isperite zube mlakom vodom.Ako tokom dana želite da osvežite usta možete da upotrebite neko tečno sredstvo na bazi menthola, peperminta,žalfije, eukaliptusa.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.