Nepoželjna jela

0
277

Reč je o kolačićima, slatki biskviti i druge vrste poslastice, razni kremovi, sladoled, puding.Glavni prigovor ovoj vrsti hrane jeste što je sastav uglavnom rafinirani šećer, skrob i mast.
Bogata kalorijom i dete se brzo zasiti.Ova hrana ne sadrži vitamine, belančevine i neprobavnih materija.Dete se oseća da je napola gladno i apetit mu je pokvaren.Naravno to ne znači  da zabranjujemo detetu da pojede kolač ili nešto od slatkiša.Ishrana će stradati samo onda ako redovno svaki dan jede ove namirnice.Vrlo zašećerena jela takodje su nepoželjna pekmezi, džemovi razni kremovi, konzervirano voće sadrže velike količine šećera i bolje je da ih dete ne jede.Ali ako baš želi namažite hleb sa maslacem i stavite toliko pekmeza ili krema da dobije miris po njemu.Bombone , slatka pića, sladoled su slatka hrana, deca ih rado jedu najčešće izmedju obroka pa im pokvari apetit.Često su roditelji krivi, što deca previše vole slatkiše.U praksi bude uslov za neku vrstu nagradu.Detetu se može davati u umerenim količinama.Čuje se da majka kaže detetu: „Nećeš dobiti sladoled, dok nisi pojeo meso i povrće.“ Stim samo pojačavamo želju, zato detetu ne treba obećavati nikakvu nagradu da bi nešto pojeo.
Pirinač,fino brašno, griz isto predstavlja manje vrednu hranu jer ove namirnice slabo sadrže vitamine, belančevine čak ni pre obrade.
Ne treba često spremati jela od belog brašna kao što je hleb, makarone,rezanci noklice, piškote.Slobodna sam da kažem jer sam puno puta videla u praksi kako izgleda nažalost dnevni obrok za dete od 4-5 god uzrasta.
Doručak:beli kuvani griz sa mnogo šećera,
Užina: komad belog hleba i puno pekmeza,
Ručak:makarone ili knedle sa grizom i od gore pekmez,
Popodne užina:čokolada ili neki biskvit,
Večera:kukuruzne pahuljice ili puding.
Razgovor sa majkom teče dalje ovako: „Jede on nekad i povrće, meso i voće, mleko baš ne voli, ali zato pije nekad kakao ili Neskvik“.
Izračunajući ove vrste jelovnika,detetu kada su najneophodnije belančevine vitamini, mineralne materije-zbog rasta i razvoja, najmanje dobija, neispunjavani 2/3 ove namirnice koji su neophodni za njegov uzrast i razvoj.
Naravno da je dete izloženo raznim bolestima, jer imunitet opada bez vitamina, mineralnih materija, sa malo belančevina jer je ishrana vrlo siromašna.
Smatram da je zdrava hrana za decu, pa tako i za odrasle sve više i više postaje luksuz.Jedna od najvažnijih činjenica je da ekonomska situacija svake porodice stalno opada, druga činjenica je da se što pre napravi jelovnik, a treća činjenica je da bude izdašna i što jeftinija.Zato najviše strada organizam i pojavi se bolest.
Evo jedan predlog sastavljanje jelovnika za celu porodicu:
Doručak: Voće ili voćni sok, jaje, maslac, salame, žitna kaša, mleko, sir, hleb,pecivo.
Užina: Domaći kompot od voća, jogurt, mleko, 2-3 keksa,
Ručak: supa ili čorba, meso,džigerica, povrće, salata, sveže voće,  hleb.
Užina: Kolač, sveže voće, žitna kaša, pirjač.
Večera: jogurt, viršla, salama, maslac, sir, salata, senf, hleb, pecivo.
Namirnice po vašem izboru !!

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.