Ishrana adaptiranom mlečnom formulom

0
727

Bebina_ishranaBeba je na veštačkoj ishrani ukoliko se iz raznih razloga ne doji, već hrani adaptiranim mlekom – mlečnom formulom. U prvom polugodištu života obavezna je ishrana visoko adaptiranom mlečnom formulom, a to znači da je sastav pravljen tako da kao preipremljen sa vodom postigne maksimalnu sličnost s majčinim mlekom u pogledu hranljivih sastojaka ( Bebelak 1, Aptamil 1, Milumil 1).
Pri pripremi mlečne formule strogo je važno pridržavati se uputstva naznačenog na pakovanju i to kako u pogledu prokuvavanja vode i higijene ruku i sudova, tako i prilikom rastvaranja praha. Uvek prvo odmerite i sipajte tačnu količinu prokuvane vode, potom sipajte prah iz priložene zaravljene merice. Ne treba taj rastvor činiti gušćim ili razređenijim, jer to ne bi bilo dobro za bebu
U drugom polugodištu života bebi su potrebni drugi sastojci pa se uvodi – dvojka, mlečna formula obogaćena gvožđem i prilagodjena starijem odojčetu (Bebelak 2, Aptamil 2, Milumil 2).
Ukoliko ste sve vaše troškove sveli na apsolutni minimum i još ne možete da nađete sredstva da kupite mlečnu formula moraćete se snaći sa običnim punomasnim kravljim mlekom pripremljenim kao dvotrećinsko: 100 ml mleka, 20ml vode i dve kafene kašičice šećera prokuvajte i mešajte da vri pet minuta.
Pri ishrani kravljim mlekom nadoknaditi manjak gvoždja
Mleko možete pripremiti i u celodnevnoj količini koristeći pomenutu srazmeru, držati ga u frižideru i podgrejati pred pojedinačne obroke. Vodite računa da je dnevna potreba nerazblaženog mleka 100 ml po kilogramu bebine težine (primer: za bebu od pet kilograma pripremiti 500 ml mleka, 200 ml vode i deset kafenih kašičica šećera).
Ako stvarno nemate drugog izbora, takvo dvotrećinsko mleko dajte bebi u prvih šest meseci, a zatim punomasno mleko, jer prestaje potreba za njegovim razblaživanjem i zaslađivanjem. Ukoliko niste u mogućnosti da kupite mlečnu formula – dvojku, dajte bebi 700 ml punomasnog tečnog kravljeg mleka u toku 24 sata.
Pri ishrani tečnim kravljim mlekom mora se nadoknaditi manjak gvožđa, vitamina A,D,C I B3. Pri ishrani kozjim mlekom pored navedenog dodaje se i folna kiselina.
Kod beba na veštačkoj ishrani razmak između podoja je oko 4 sata, a poje se između obroka koliko žele. Količinu mlečnog obroka dajte prema stručnim uputstvima, a ne koliko beba želi, da se ne bi pregojila. Ni u kom slučaju ne dajte obrano ili delimično obrano mleko. U prvoj godini ne dajte bebi ovčje mleko.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.