Praktični saveti

0
277

Šećer
Imajte uvek na umu da je najveća količina šećera ili meda kojim zaslađujete jelo za bebu 8% od ukupne težine potrebnih sastojaka.Naročito se čuvajte da oni u dečijim očima ne poprime vrednost nagrade.Pored neizbežnog kariesa zuba, slatkiši su uzročnici i gubitka apetita zatim poremećaja varenja.
Hleb
kenyrEnergetska hrana, hleb sadrži veoma važne mineralne soli i vitamine iz grupe B.Siromašan kalcijumom i vitaminima A, C , zato mora biti u kombinaciji sa drugom hranom, puterom, sir, voće, povrće.Dete može da jede hleb, kifla, keks čim malo odraste.Te proizvode može se dati bebici čim napuni 9 meseci.Sa jelom vežba mišiće za žvakanje i zube.Treba voditi računa o potrošnji hleba.Dete od 2 god. dnevno može da potoši 200 g. hleba.Preprženi hleb se lakše vari.Postoji slučajevi kad odojče ne podnosi proizvoda od brašna jer izazove proliv ili mršavljenje.Kod takve dece postoji opasnost na preosetljivost glutena.To je mešavina belančevina gliadina i glutelina koji se nalazi u žitaricama.Iziskuje poseban tretman sme da koristi brašno i proizvode od brašna, bez glutena uz dogovor sa pedijatrom.
Čokolada
Čokolada sadrži kakao, šećer, vitamine, fosfor, kalijum, gvožđe u manjoj meri i razne supstancije koje nadražuju kao što je teobromin, kofein, oksalatna kiselina.Nije dobro preterivati sa davanjem čokolade maloj deci jer dovodi do gubitka apetita i brzo zasite.
Med
medMed je vrlo hranljiva i kvalitetna namirnica, slatkog ukusa i aromatičnog mirisa.Med je proizvod pčela koje ga pripremaju iz cvetnog praha, slatkih sokova, i sokova nekih biljaka.Prikupljene sokove pčele prerađuju u svom telu u med, koji izlučuje u saće da u njemu sazri.Sastav prikupljenog soka znatno se razlikuje od sastava dobijenog meda.Sok obično sadrži 20% saharoze dok proizvedeni  med sadrži oko 70% invertnog šećera.Do ove promene dolazi pod uticajem odgovarajućih enzima koje pčele luče.
Med predstavlja mešavinu više ugljenih hidrata i to uglavnom levuloze i dekstroze nešto saharoze i dekstrin.
Sastav meda njegov ukus i boja  zavisi od nektara koji pčele prerađuju.Med se koristi i u ishrani odojčeta sa oprezom u umerenim količinama umesto šećera, u pitanja su alergije.
Začini
fszerPostoji začini izvesnih biljaka kao što je lišće, cvetovi, plodovi, semenke, kora.Miris i ukus raznih začina potiče od raznih vrsta ulja posebno eteričnih ulja ili supstancija.
Semenje i plodovi se koriste kao začini kod sledećih biljaka:bibera, paprike, slačice, cimeta, vanilije, aniza.
Pupoljci odnosno cvetovi se koriste kao začini :karanfilić, šafran.
Lišće se koristi kao začin od lovora, peršuna, majoran, kadulje, majčine dušice.
U ishrani koristimo razne začine zbog specifičnog mirisa i ukusa, a dodaju se hrani zato što pojačavaju lučenje digestivnih sokova a i želju za uzimanjem hrane.Kod odojčeta treba biti obazriv koji začin se koristi i to u umerenim količinama.
Od ostalih začina u ishrani se koristi kuhinjska so i sirće.Unošenjem kuhinjske soli pored davanja određenog ukusa hrani omogućava organizmu da dobije dovoljne količine joda.Kod odojčeta i malog deteta, treba obratiti pažnju da so ne preterujemo u ishrani, ali zbog ukusa hrane moramo koristiti.
Aditivi
Aditivi su materije poznatog hemijskog sastava koje se daju izvesnim proizvodima ili jelima, radi poboljšanja njihovog izgleda, boje, ukusa, mirisa ili da se prehrambeni proizvod stabilizovao i sačuvao od kvara.Izvesna aditiva mogu biti štetna za organizam, i zbog toga podležu kontroli nadzorne odgovarajuće službe.Aditivi nemaju nikakvu hranljivu vrednost.Tu spadaju začini, konzervansi, antioksidansi, prirodne i sintetičke boje.U ishrani odojčeta i malog deteta treba obratiti pažnju na ishranu da se aditive svedemo na minimum ili da tu hranu izbegavamo do dve godine uzrasta.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.