Napitci

0
422

Voda

ivovizUnošenje tečnosti u organizam predstavlja osnovnu potrebu, vitalnu neophodnost za sva živa bića.Odojče vodu dobija već u majčinom mleku, pošto se i majčino kao i svako mleko sastoji od oko 87,5% vode a 12,5% hranljivih sastojaka.Znači dete mlekom zadovoljava i glad i žeđ.Svaki put kad dete traži da pije, treba mu ponuditi vode.Samo u vreme obroka ili neposredno pre obroka vodu treba umereno davati da se ne bi razredili želudačni sokovi, neophodni za varenje.Malo dete ima ogromne poterbe za vodom.Brzo gubi vodu i treba biti izuzetno pažljiv čim nastupe topli dani ili za vreme oluja na plaži (čak i u hladu), u slučaju da ima temperaturu ili proliv.Voda iz vodovoda je izvrsna i može se dati odojčetu.Svaka voda koja nije iz kontrolisanog gradskog vodovoda npr.iz dvorišnog bunara na selu mora se obavezno kuvati 10 minuta.Voda koja je zagađena organskim materijama ne sme se upotrebljavati ni prokuvana zbog opasnosti od prisustva azotnih soli, nitrata, i nitrita koji mogu da dovedu do cijanoze (modrila) odojčeta.

Zaslađena voda

To je osnovna tečnost koju detetu treba davati svakog dana od rođenja.Sprema se vrlo jednostavno.Vodu sa šećerom 8%, treba prokuvati i kad se ohladi daje se bebi kroz cuclu.

Voćni sokovi

Najbolje je sveži voćni sok bez dodatka šećera.Mogu se davati prirodni ili razblaženi sa vodom u tom slučaju više gase žeđ.

Sok od limuna od 4 meseca

Porebno je:1 limun,(30 ml.soka od limuna) zatim 100ml.prokuvane vode i 1,5 kafene kašičica šećera, limunov sok treba dodati u hladnu prokuvanu vodu.
Napomena:u 100 g. limuna nalazi se 50 mg.C vitamina a dnevna potreba ovog vitamina za odojče je od 25-50 mg.

Sok od pomorandže od 4 meseca

narancssokPotrebno je:100ml. prokuvane vode, 30-40 ml. soka od pomorandže, pola kafene kašičice šećera
Napomena:na sličan način se može spremiti svež sok i od svih ostalih voća:jabuka,breskva,kruška,kajsija.Voće koje sadrže više šećera u taj sok se dodaje pola kafene kašike šećera.
U nedostatku svežeg voća bebi se mogu davati voćni sokovi kupljeni u apoteci ili u prodavnici.Uvek treba paziti na datum proizvodnje.
Važno je da znamo da se bebi ne daju gazirani sokovi.

Čajevi

Čaj od kamilice za uzrast od 2-3 meseca.
100 ml. prokuvane vode, 1 filter vrećica od kamilice, 1 kafena kašičica šećera.
1 filter većica se prelije sa 100 ml. prokuvane vruće vode i dodaje se jedna faena kašičica šećera i ohladi se zatim možemo služiti detetu.
Čaj od belog sleza za uzrast od 2-3 meseca
100 ml.prokuvane hladne vode, jedna kafena kašičica issitnjenog korena belog sleza, jedna kafena kašičica šećera i nekoliko kapi linuna.
Jednu kafenu kašičicu korena belog sleza preliti sa 100 ml.prokuvane hladne vode.Pomešati i sačekati da odstoji 1-2 časa.Iscediti, zasladiti i dodati par kapi limuna.
Napomena:Nezaslađeni kapi čaja od belog sleza se koriste kao kapi za nos u slučaju kijavice.
Razni čajevi
Fabrički pakovani čajevi, kao :nana, šipak, šumsko voće, zova, zeleni čaj, i razni bebi čajevi izrađeni po industrijskoj tehnologiji, prilagođeni bebama po uzrastu.Mogu se koristiti kao napitak za ceo dan uz dodavanje šećera i limuna.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.