Adaptirano Mleko

0
373

baba_cuclizikMajčino mleko je najbolja hrana, pa zato dojite svoju bebu dokle kod je to moguće, jer bliski, topli dodir s majčinom telom bebi daje osećaj sigurnosti što vrlo povoljno deluje na njenemocionalni razvoj.Međutim, ima mnogo slučajeva kad majka ne može da doji ili nema vlastitog mleka. Tada je potrebna ishrana isključivo na bočicu.Vaša beba će biti zadovoljna i lepo će napredovati i ako niste u mogućnosti da je dojite, ako joj kao zamenu za majčino mleko uključite ADAPTIRANO MLEKO.Količinu i broj obroka odredite prema dobu, telesnoj težini i apetitu vaše bebe. Uvek pripremite svež obrok s prokuvanom mlakom vodom.Pripremljeni obroci ne smeju se kuvati, da se
ne bi oštetili vredni hranljivi sastojci.Bočicu kod hranjenja držite uvek dobro nagnutu tako da je cucla puna mleka, kako dete uz mleko ne bi progutalo i vazduh.Nakon svakog hranjenja
odojče podignite i prislonite na rame da se lakše oslobodi vazduha koje je progutalo gutanjem.Od ovih vrsta mleka treba spomenuti širok izbor razne mlečne hrane za odojčad, koja je
izrađena prema najnovijim saznanjima tehnologije i dijetetike.Tim stručnjaka brine o hranljivim sastojcima proizvoda, balansirani odnosi visoko vrednih mlečnih proteina, biljna ulja,
sa nezasićenim masnim kiselinama, mlečni šećer, mikrohranljivih materija kakvi su minerali i vitamini.Količina i njihov međusobni odnos osigurava dobro podnošljivost i iskoristivost.
Koristi se kao kompletna hrana za odojčad.Adaptirano mleko namenjen od rođenja do navršene godinu dana života.Po svom sastavu je najviše približen sastavu majčinog mleka.
Sastav potpuno odgovara nutritivnim i energetskim zahtevima u prehrani odojčeta.Od vitamina i mineralnih materija uglavnom svako adaptirano mleko sadrži najvažnije vitamine:
** Vitamin A značajan za podsticanje rasta, jača kostiju, doprinosi zdravlju kože, zuba, desni.
** Vitamin D pomaže iskorišćavanje kalcijuma neophodno za kosti i zube.
** Vitamin C ima prvorazrednu ulogu u stvaranju Kolagena, za razvoj telesnih tkiva, reducira delovanje substanci koje izazivaju alergije, sprečava skorbut.
** Vitamin B1-B2-B6-B12, pomažu rast održavaju nervni sistem, poažu rad srca, poboljšavaju vid, zdarvlje kože, sprečavaju anemiju, povećavaju apetit kod dece.
** Folna kiselina bitna je za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.
** Pantotenska kiselina za pravilno funkcionisanje žlezda, pomaže gradnju ćelija i za razvoj centralnog nervnog sistema.
** Natrijum za pravilno funkcionisanje nerava i mišića.
** Kalijum pomaže za izbacivanje otpadnih materija iz organizma.
** Kalcijum i Fosfor pomaže za pravilan rast kostiju i zuba, i održava ritam i rad srca.
** Gvožđe povećava otpornost prema bolestima i neophodan za proizvodnju hemoglobina.
** Jod važan za rad tiroidne žlezde, sagoreva višak masti i pomaže za pravilan rast.
Adaptirana mleka su fabrički visoko tehnološki obeleženi po vrsti hrane, po uzrastu deteta i telesne težine. Proizvod je pakovan u alu foliji u inertnoj atmosferi, kartonska ambalaža.
Na svakoj kutiji sledi uputstvo za upotrebu.Postoje adaptirana mleka koja se može davati već u prvim danima života. Zatim delimično adaptirano mleko.
Biljno mleko namenjen ishrani odojčadu koja su osetljiva na belančevine, laktozu i gluten.Postoji i adaptirano mleko, prilagođena smanjenoj sposobnosti organa za varenje-kod bolesti deteta (proliv).

Pripremanje bočica sa hranom

Od najvažnijih pribora dečje kuhinje je bočica, koji ima širok grlić i cucla sa oblikom sličan bradavici. Potrebno je da imate dve bočice. U jednoj bočici služite prokuvanu vodu ili čaj,
a u drugoj po potrebi se daje adaptirano mleko.Vodite računa o higijeni bočica i cucla. Ceo pribor kojim se priprema hrana za bebu potrebno je prokuvati jedanput dnevno.

Šta majka treba da zna?

Nikad ne mojte dati detetu bočicu, koju neko ne drži, ili staviti bočicu na jastuk pored deteta. Ako se odojče zagrcne ili mora da kašlje, neće moći da otvori usta.Postoji opasnost da
udahne hranu u dušnik što može da ga uguši. Zatim mora se voditi računa da rupica na cuclu ne bude prevelika inače odojče neće moći da savlada mlaz mleka, koji  kroz taj otvor
izvire. Ako je rupica suviše mala, odojče će dobiti premalo hrane, i za to malo mora de napreže.To će ga uznemiriti i glasno negodovati.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.