Prvo Dojenje

0
264

Odmah posle rođenja, novorođenče je spremno za svoj prvi podvig sisanje. Kontakt sa majčinom toplinom daje detetu osećanje sigurnosti i zaštite.Zato je vreme dojenja i za dete i za majku veoma srećan i osećanjima bogat doživljaj.
Novorođenče rođeno na vreme, zdravo bez urođenih i prirođenih mana i bez ozleda, pri rođenju ima normalno razvijene reflekse sisanja i gutanja i sposobno je da odmah sisa.
U stvari novorođenče ne oseća odmah potrebu za hranom i sa prvim podojem obično se ne počinje prvih 12-24 časa.Ukoliko ono ranije zaplače, ponudićemo mu malo prokuvanu zaslađenu vodu.

Pravilan postupak

Od tehnike podoja često zavisi i uspeh dojenja.Položaj majke dolilje i deteta treba da bude što prirodniji i udobniji.Prvi podoji se obavljaju u ležećem položaju u postelji.
Kasnije kada majka ustane iz postelje podoj može obaviti sedećki.Važno je znati da kod prvorotkinje mleko navire,nadolazi između 3.do5. dana a kod višerotkinje 2.do 3. dana.
Ako majka nije na to pripremljena lako dolazi do zastoja mleka u dojci, nastaju ragade i onemogućava sisanje zbog nabreklih, tvrdih dojki. Nekad i pre podoja mora majka da cedi
mleko iz dojke a ponekad i posle podoja da bi se stvorilo sveže mleko.Beba treba da sisa u razmacima svakih 3-4 sata.
U prvom mesecu odojče sisa 7 puta dnevno, u drugom mesecu 6 puta dnevno a noćni podoj se ukida, kako bi se majka i dete odmorili u toku noći.
Od 5.meseca 5 puta dnevno, a od 7. meseca 4 puta dnevno sisa beba. U devetm i desetom mesecu beba sisa 3-4 puta dnevno.Od godinu dana podoj se ukida. Zato treba bebu
unapred pripremiti na redovnu hranu, već od 6.meseca se daju razni sokovi, voćne kašice, da bi se od 7-8.meseca uvodili povrće, razna varaiva meso, razno voće, pileće džigerice.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.