O biljnim vlaknima, detaljno

0
250

biljna_vlaknaBiljna vlakna su osnovni, procentno najzastupljeniji sastojak proizvoda. Pod biljnim vlaknima se podrazumeva deo biljne ćelije koji ne podleže varenju. Najvažniji izvori biljnih vlakana u prirodi su žitarice, mahunarke, voće i povrće. Imaju veoma važnu ulogu za normalnu probavu, detaljno su poznati mehanizmi njihovog delovanja. Vlakna za sebe vezuju vodu i povećavaju zapreminu crevnog sadržaja. Time se ubrzavaju i poboljšavaju peristaltički pokreti creva, i stvara se mekša stolica, koja kroz debelo crevo prolazi lakše i brže. Na taj način omogućavaju redovno i potpuno pražnjenje debelog creva, i sprečavaju opstipaciju (zatvor). Neosporno je da većina opstipacija nastaje zbog nedovoljnog unošenja hrane bogate vlaknima; zato je korišcenje biljnih vlakana najbezbedniji i najprirodniji metod lečenja i sprečavanja opstipacije. Zbog poboljšanja crevne peristaltike, poboljšava se i normalizuje proces varenja, što dovodi do boljeg iskorišćenja hranljivih materija iz unetih obroka.

Zbog svoje hemijske strukture, biljna vlakna za sebe vezuju različite toksine, štetne raspadne produkte metabolizma, i naslage koje se stvaraju na zidovima creva zbog nepravilne ishrane i slabe fizičke aktivnosti. Tako se upotrebom Bio Balansa vrši izbacivanje svih štetnih materija iz organa za varenje, i ukupno čišćenje i detoksikacija organizma.

Biljna vlakna se duže zadržavaju u želucu, stvaraju osećaj sitosti, pa su vrlo efikasno sredstvo za smanjenje telesne mase. Tome doprinosi i njihovo već pomenuto dejstvo na rad creva i varenje.

Redovnim pražnjenjem creva i sprečavanjem opstipacije smanjuje se napinjanje, iritacija i upalni proces karakterističan za hemoroide. Zato su biljna vlakna efikasna u lečenju i prevenciji ovog zdravstvenog problema.

Biljna vlakna snižavaju povišen nivo holesterola u krvi, koji predstavlja veoma važan faktor rizika u nastajanju ateroskleroze i srčanih oboljenja. Takode, usporavaju preuzimanje glukoze iz creva u krv, naročito posle obroka, kada je taj proces pojačan. Time snižavaju povišenu glukozu u krvi, i doprinose ukupnoj terapiji šecerne bolesti. Upotreba BioBalansa se savetuje dijabetičarima.

Biljna vlakna ne prouzrokuju bilo kakve sistemske efekte, pa se mogu koristiti u toku dužeg vremenskog perioda. Nema stvaranja navike tokom dugotrajne primene.

 

Mehanizmi delovanja biljnih vlakana

 

Pod imenom BILJNA VLAKNA (dijetna vlakna, dietary fiber) podrazumeva se deo zida biljne ćelije koji ne podleže varenju, i sastoji se od lignina i polisaharida (celuloza, hemiceluloza, pektin, gume i sluzi). Ove komponente ispoljavaju vazne mehaničke i metabolicke funkcije, a deluju i na bakterijsku floru u kolonu (najduži deo debelog creva). Najpoznatiji izvori biljnih vlakana su žitarice, leguminoze, voće, povrće i mekinje.

Biljna vlakna imaju hidrofilne karakteristike, vezuju vodu i povećavaju zapreminu crevnog sadržaja. Na taj način se normalizuje prolazno vreme hrane kroz creva, sprečava se prekomerna resorpcija vode iz kolona i osigurava meka stolica.Takođe se smatra da biljna vlakna stimulišu razmnožavanje crevnih bakterija, čime doprinose povećanju zapremine stolice.

Biljnim vlaknima se pripisuju i važne metaboličke karakteristike. Ona usporavaju pražnjenje želuca, usporavaju resorpciju glukoze iz creva i bitno smanjuju nivo glukoze u krvi posle obroka (postprandijalna hiperglikemija), što je značajno u ukupnoj terapiji šecerne bolesti.

Biljna vlakna vezuju žučne kiseline, i povećavaju njihovu eliminaciju sa stolicom. To pokreće sintezu žucnih kiselina iz holesterolskih prekursora, cime se snižava koncentracija holesterola u krvi. Istovremeno se snižava i koncentracija lipoproteina niske gustine (LDL) u krvi.

Sirova biljna vlakna deluju preventivno na nastanak karcinoma debelog creva, divertikuloze, stvaranje žučnih kamenaca, gojaznost i aterosklerozu
Izvor:Biobalans

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.