Mlečnost dojke

0
261

Prvi podoj je vrlo važan za prirodnu ishranu odojčeta.Prvih dvanaest časova posle rodjenja novorodjenče se ne stavlja na podoj.Taj interval je potreban da se porodilja i beba odmore.Ako se beba  za to vreme  probudi i zaplače, može se dati nekoliko kašičica prokuvane vode sa 5% šećera.Pod dejstvom laktogenog hormona dojka počinje da luči žućkastu tekućinu koja se naziva kolostrum.Kolostrum se od pravog zrelog majčinog mleka razlikuje većim sadržajem belančevina, antitela, soli dok je količina masti smanjena.
100 ml. kolostruma sadrži 2,5 g.belančevina, 7,5 g. ugljenih hidrata, 2,8 g.masti,i 0,3 g. nesagorivih materija.
100 ml. zrelo majčino mleko sadrži: 1,5 g.belančevina, 7,0 g.ugljenih hidrata, 3,5 g. masti, i 0,2 g. nesagorivih materija.
Majčino mleko sačinjava voda u kojoj se nalaze svi ostali hranljivi sastojci.Kao što je već prikazano u 100 ml. mleka nalazi se 1,5 g. belančevina od toga 60% otpada na laktalbumine i laktglobuline, a 40% na kazein.Laktalbumini i laktglobulini  su biološki mnogo vrednije i lakše probavljive belančevine od kazeina.
Masti ima oko 3,5 g. u 100 ml. majčinog mleka i sastoji se od nezasićene oleinske kiseline, na kraju otpada oko 40% palmotinske kiseline, koje ima oko 60%, a 2 % otpada na zasićene niskomolekularne masne kiseline.
Ugljenih hidrata ima oko 7 g. u 100 ml. majčinog mleka. Sastoji se od disaharida laktoze.Ostali sastojci su antitela enzimi amilaza i lipaza koji aktivno učestvuju u procesu probave.Mineralnih soli i vitamina majčino mleko sadrži malu količinu.
Od 3-4 dana dojka luči prelazno mleko, koji još ima kolostralni karakter.U prvim danima posle porodjaja dojke stvaraju i luče male koičine mleka, Kasnije se  dnevne količine postepeno sve više povećavaju.U većini dolilja potpunu laktaciju se uspostavlja u toku prve dve nedelje od porodjaja.Količina mleka ili mlečnost dojke zavisi od nekoliko faktora:
-Razvijenost žlezdanog parenhima dojke,
-Pravilnoj hormonalnoj funkciji,
-Ishrana, psihička i fizička  kondicija majke,
Kao što se vidi količina mleka je u početku mala, tek od 3-4 dana se povećava.U proseku prvih desetak dana od rodjenja  odojče posisa svakog dana onoliko puta po 50 g. mleka koliko ima dana od rodjenja.Odojče  krajem prvog meseca posisa dnevno oko 600 g. mleka.U drugom mesecu  oko 800 g. krajem četvrtog meseca oko 1000 g.od 6-12 meseca količina dnevno posisanog mleka se kreće izmedju 1000-1200 g.
Količina mleka varira u svakom podoju, zato treba voditi računa o količinama mleka koje odojče posisa u svim podojima u toku 24 časa.Prost način da se utvrdi da li je odojče dobilo dovoljno količine mleka je sledeći:
Posle svakog podoja odojčetu se ponudi prokuvana ohladjena zasladjena voda.Ako puno uzima od vode znači nije dovoljno sisalo.
Dobra dolilja ima nabrekle dojke puno se znoji i stalno je žedna, s izraženim venskim crtežom.Temperatura takve dojke viša je za 0,5-1,0 C stepeni od okoline.Za naviranje mleka najbolji nadražaj potpuno ispražnjavanje dojke posle svakog podoja.
Mlečnost dojke je veliko bogatstvo za bebu i majku.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.