Tegobe olakšajte žitaricama

0
255

heljdaDijabetičarima se preporučuje da svakodnevno koriste čajeve i kaše od heljde, ovsa (zobi), ječma i pirinča

Šećerna bolest jedna je od najčešćih hroničnih bolesti, a nastaje kada telo prestane da proizvodi hormon insulin ili ga ne koristi u potrebnoj meri. U narodnoj medicini najbolje efekte imaju čajevi i kaše od heljde, ovsa (zobi), ječma i pirinča, pa se dijabetičarima preporučuje da ih svakodnevno koriste.

Upozorenje: lekovi, žitarice i bilje dijabetičarima ne mogu da pomognu ukoliko se ne pridržavaju dijetalne ishrane, koju određuje lekar prema vrsti i težini šećerne bolesti.


HELJDA

Lekovitost heljde potvrdila su i naučna istraživanja, a u narodnoj medicini, koristi se na tri načina, kao čaj od osušene biljke, jelo (kaša) i čaj od semenki. Dokazani su učinci heljdinog čaja u lečenju bolesti krvnih sudova, protiv slabog pamćenja (nazivaju je „hrana za mozak“), reumatizma, glaukoma i dijabetesa.

Recept

– 400 g heljdinog zrna

– 200 g zrna ovsa (zobi)

U litar vode dodajte 200 g ove mešavine i zagrevajte na tihoj vatri. Čim proključa sklonite sa šporeta i poklopite. Posle 15 minuta procedite i pijte tokom dana umesto vode.


OVAS (ZOB)

Ovas pročišćava krv, leči šećernu bolest, bolesti žuči, jetre, leukemiju, gangrenu, oboljenja bubrega, mokraćnog mehura i kanala, razne upale, oboljenja slezine, jajnika i materice. Kašom od zobenih pahuljica uspešno se leči karijes, a čaj od zobi leči želudačne i tegobe sa unutrašnjim organima.

Recept

– 4 kašike neljuštene zobi

Zob prelijte litrom i po vode i kuvajte 20 minuta na tihoj vatri. Sklonite sa šporeta, ostavite da se zob slegne, procedite i pijte tokom dana. Možete da dodate malo limunovog soka.

CIMET

Dokazano je da zaustavlja krvarenja, pojačava rad želuca, uništava mikroorganizme u probavnim organima i deluje na površinsko skupljanje tkiva pa se koristi za lečenje zapaljenja kože i sluzokože. Najnovija istraživanja pokazuju da cimet može da spreči srčane tegobe i da leči dijabetes tipa 2, jer sadrži antioksidanse i pomaže boljem iskorišćavanju insulina.

Recept

– 1/2 kašičice cimeta dnevno

Cimet posipajte po voću, a probajte ga i sa kuvanim krompirom ili piletinom. Možete da ga dodate i u supe ili variva.


MAHUNA PASULJA

Zrela mahuna bez semena od pasulja čučavca (ne pritkaša), eksperimentalno i klinički dokazano leči šećernu bolest, jer sadrži arginin, antidijabetsko sredstvo koje deluje slično insulinu. Nedozrele mahune, takođe, sadrže inozitol koji jača srce i reguliše promet kalcijuma. Čaj od mahuna je dobar diuretik pa se koristi protiv zapaljenja mokraćnih puteva.

Recepti

– 50 g mahuna pasulja

– 1/2 l vode

Mahune usitnite, prelijte vodom i kuvajte 15 minuta na tihoj vatri. Sklonite sa šporeta i poklopite. Posle 3 sata procedite, podelite na tri dela i popijte tokom dana pre glavnih obroka.
Izvor:novosti.rs

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.