Jela od mesa

0
211

mesoPečenje je najstariji i najtradicionalniji način pripremenja mesa.Ako je meso posno, treba ga obložiti režnjevima slanine ili šunke i aromatizovati kaduljom ili ruzmarinom. Ulje, margarin ili maslo dodaju se u malim količinama. Meso se može peći na različite načine.
Ražanj;u staro doba to je bilo najčešći način pripremanja pečenog mesa.Danas se  meso ponovo vrlo često se peče na ražnju. Najbolje peći velike komade mesa.
Roštilj; je prikladan za pečenje malih komada mesa. Meso je najukusnije ako se roštilj priprema napolju na pravom žaru od drveta.Pre pečenja na roštilju meso treba premazati začinom  a za vreme pečenja ne sme se probadati viljuškom.
Pećnica; u pećnici se mogu vrlo ukusno ispeći veliki komadi mesa.Treba paziti  da se meso ne zalepi za dno posude, jer sok koji se stvara tokom pečenja uništava lepu rumenu boju.Meso se stavi u vruću pećnicu  ili na vruć roštilj, da bi se belančevine na površini mesa odmah zgrušale i sprečile da izađu ukusni i hranljivi sokovi mesa. Zato meso ne treba probadati već okretati hvataljkom za meso.
Pirjanje ;meso treba dugo peći na tihoj vatri u dubokoj posudi, najbolje od emajliranog čelika s teškim poklopcem koji se gotovo hermetički zatvara.Pirjane se mesa  za roladu, gulaš, ragu.Da bi meso bilo sočno i mekano velike komade treba zarezati slaninom, ili pršutom.Pre pirjanja meso treba ispeći sa svih strana sa dosta začina.Zatim treba doliti vinom i dodati razno povrće paradajz, papriku o zavisnosti od recepta.Meso se može pirjati od jednom sve se stavi zajedno i meso, povrće, začin zatim posuda se hermetički zatvori.Pirjanje zavisi od vrsta mesa.
Meso kuvano u vodi; meso treba da se kuva u što manjoj količini vode. Ova voda ne sme da se baci.U toku kuvanja mesa izgubi se 20% Tiamina.Kuvano meso daje se odojčetu pomešano sa povrćem ili odvojeno.Daje se i starim zatim bolesnim osobama.Dužina kuvanja  zavisi od vrsta mesa.Najlakše se skuva piletina, ćuretina, razne ribe za riblju čorbu.Teletina, svinjetina, guska, patka, duže se skuva oko dva sata.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.