Kuvano povrće

0
274

povre3Povrće se kuva u poklpljenom sudu u što manje vode, onoliko koliko je potrebno da ogrezne.Treba da se stavi u vrelu vodu, što brže da se skuva.Na ovaj način se smanjuje destrukcija pojedinih vitamina.Voda u kojoj se kuvalo ne sme se baciti, jer bi se time izgubile znatne količine hidrosolubilnih vitamina i mineralnih materija. Ukoliko je kuvanje povrće sporije, toliko je gubitak vitamina i mineralnih supstancija veći.

Kuvano povrće bez zaprške

Priprema:Izmeriti 100 g. povrće i kuvati na pari u što manje vode, dok se ne omekša.Ocediti i sačuvati vodu u kojoj je kuvano.Zatim pasireti ili prognječiti, dodati soli ili šećera po ukusu i preliti sa vodom u kojoj se kuvalo.

Kuvano povrće sa zaprškom

Priprema:Željeno povrće se skuva u slanoj vodi dok se ne omekša.Zatim se izgnječi ili se propasira, i napravi se zaprška i to:5-10 g. putera, zagreva se i kad isčeznu mehurići dodaje se 5 g. brašna.Dodaje se malo vode dobro se izmeša zatim se dodaje kuvanom povrću što treba još jednom prokuvati.

Kuvan krompir

Priprema:Neoljušten i dobro opran krompir kuvati u vodi, dok se ne omekša.Oljuštiti, pasirati, prognječiti ili iseći u zavisnosti zašto ćemo koristiti.Tako se sprema krompir pire uz dodatka malo soli i putera.Za hladnu salatu koristimo iseckan krompir na kolutove sa dodatkom soli, putera, i crnog luka.
U neoljuštenom krompiru kuvanjem se uništi oko 20% vitamina C a u oljuštenom krompiru oko 30%.Kao hrana za odojče krompir može da zameni brašno.Kao što se kuva krompir na isti način može da se sprema paradajz, šargarepa, kupus, karfiol i keleraba.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.