Hranjenje omladine

0
209

Deca ovog uzrasta obavezno treba da imaju pet obroka doručak, prepodnevnu užinu, ručak, popodnevnu užinu i večeru, da bi se sprečila pojava bolesti nepravilne ishrane u ovom uzrastu.
Svakodnevna ishrana mora da bude vrlo raznovrsna i da sadrži namirnice iz svih grupa.Mleko treba da se unosi u povećanim količinama, deca tog uzrasta svakodnevno treba da unose bar 500 ml. mleka ili kiselog mleka, jogurta i odgovarajućih količina punomasnog sira.
Meso treba da bude sastavni deo jelovnika.Sve vrste mesa mogu da se koriste, važno je istaći belančevine životinjskog porekla džigerica, bubrezi su posebno pogodni za jelovnik omladine, jer su bogati u bitnim hranljivim materijama.Jaja bar tri puta nedeljno treba uzeti u raznim oblicima.
Povrće različite vrste i obilno da se nalazi u svakodnevnom jelovniku.
Hleb i zamena (pirinač,krompir,razna vrsta testa), su veoma potrebni da obezbede energetske potrebe i količine vitamina grupe B.
Puter,margarin,kajmak su vrlo korisni jer poboljšavaju ukus hrane daju dovoljne energetske potrebe i služe kao izvor liposolubilnih vitamina.
Voće da se nalazi u svakodnevnom jelovniku sveže, konzervisano, sušeno.Treba posebno istaći unos paradajza jer je jedna od najvažnijih životnih namirnica zbog visokog sadržaja kalijuma, gvožđa, vitamina C i likopina.
Raznovrsnost jelovnika se lako može obezbediti ako se namirnice pojedinih grupa stalno međusobno zamenjuju u odgovarajućim količinama.Omladina vrlo rado jede u restoranima, i picerijama društvene ishrane.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.