Lečenje gojaznosti

0
296

leenje_gojaznostiGojaznost se leči ograničenim suvišnih kalorija-dijeta za mršavljenje.Princip lečenja je da se organizam unese količina hrane koja je nedovoljna za pokrivanje njegovih potreba, usled čega se koriste rezerve, da bi se pokrilo deficit, što dovodi do gubljenja u težini.
Dijeta za mršavljenje se zasniva na nekim opštim principima:
-mora da se lako podnosi,
-da se primenjuje dovoljno dugo bez teškoća
-treba da bude uravnotežena i sadrži proteine, ugljene hidrate masti, vodu i so.
-treba da je pod lekarskom kontrolom
-treba da interesuje bolesnika svoje zdravlje.
-treba da doveda bolesnika do njegove fiziološke težine.
Smanjenje količine hrane i celokupan broj unetih kalorija od 1000-1200 Cal dnevno.Strože dijete ne mogu da traju dugo.
Smanjenje energetske vrednosti obroka je različito za pojedine grupe namirnica.Ugljeni hidrati moraju biti maksimalno smanjeni.Normalno se unosi 6-7 g. na kg.telesne težine a kod gojaznih se smanjuje na 1-2 g. na kg telesne težine.Ove količine ugljenih hidrata dalje ne mogu se snižavati zbog pojave ketoze.Količine od 100 g.ugljenih hidrata, mogu da se unesu  hranom preko 600 g. zelenog povrća, 75 g. krompira, i 100 g. svežeg voća.Masti takođe moraju biti smanjeni u iznosu butera i ulja oko 10-20 g.Belančevine se ne smanjuju, uzimaju se 1 g. na kg. telesne težine.Važno je da se unesu mesom i sirom i to 100 g. mesa sadrži 20 g. belančevina a 100 g. sira 30-40 g. belenčevina.
U praksi dijeta može da bude raznovrsna, evo jedne takve dijete jer je u interesu gojazne osobe.
Krompir 100g.
Dvopek 50g.
Mršavo meso na žaru 175 g.
Maslac 20 g.
Voće razno 150 g.
Obrano mleko 200 g.
Posnog sira 30 g.
Ova dijeta može biti dopunjena dodavanjem po volji sledećeg zelenog povrća:salata,paradajz,celer,krastavac,praziluk.
U odrđenoj dijeti 100 g. krompira može da bude zamenjeno sa 200 g. šargarepe, ili boranije, ili 100 g. graška ili 200 g.obranog mleka ili 30 g.pirinča.
Što se tiče pića pivo se uskraćuje.Tečnost se ne uzima za vreme jela.Dozvoljena je negazirana mineralna voda i čajevi razni mogu piti po volji i bez šećera.Takođe so u hrani treba da bude ograničena.Utrošak energije može se povećati fizičkom aktivnošću, što manje sedenjem, bavljenjem sportom.Masaže su preporučljive za borbu protiv celulitisa.One imaju nepovoljno dejstvo na perifernu cirkulaciju i mišićni tonus.
Lekovi protiv gojaznosti su mnogobrojni i različitog su sastava, svrstaju se u dve grupe.One koje povećavaju trošenje energije i lekovi koji smanjuju apetit.Ovi lekovi mogu biti opasni jer izazivaju razdražljivost.Postoji preparati koji sadržavaju razne hormone i nisu od koristi za zdravlje organizma.
Zaključak se svodi da pravilno lečenje gojaznosti i to:Smanjiti kalorijsku vrednost hrane, lekove protiv gojaznosti ne treba uzimati.Sa sprovođenjem dijetom strogo lekarska kontrola.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.