Mogući opasnosti Coca Cole

0
326

Moguci_opasnosti_Coca_ColeČesto konzumiranje Coca Cole može dovesti do hipokalemije tj. manje kalijuma u krvi što izaziva probleme u radu kardiovaskularnog, neuromišićnog sistema.Gazirani napici koje sadrže mnogo šećera i kofeina mogu izazvati drastičan pad koncentracije kalijuma u krvi.Simptomi hipokalemije su: grčevi, mučnina, drhtavica, slaba pokretljivost što dovodi i do slabljenje kostiju.Jedna čaša Coca Cole nikome neće naškoditi, ali preveliko konzumiranje može dovesti do raznih poremećaja.
Da vidimo šta sadrži gazirani napitak:
*Kofein (uzročnik za neravnomerni rad srca)
*Fruktozu (koja izaziva proliv)
*Glukozu
*Karamel što nije pravi karamel reč je samo o boji koji se proizvodi hemijskim-sintetskim putem.
Za održavanje visokog kvaliteta pića koristi se kiseline zvani stabilizatori npr.ortofosforna kiselina što vrši štetan uticaj na zube izaziva eroziju zuba.Postoji piće bez šećera tzv. „Coca Cola Zero ili light“, ali je istog ukusa kao i obična Coca Cola.U stvari to je veštački zasladjivač koji psihički i fizički povećava želju za slatkim. Šta sadržava Coca Cola Zero:
*Fenilalanin koji utiče na lučenje seratonina tj.hormona koji izaziva zavisnost.
*Aspartam je vrsta zasladjivača štetan za mozak
*Natrijum ciklamat je zasladjivač koji ima kancerogeno dejstvo.
*Fosforna kiselina ova vrsta kiselina veže magnezijum i kalcijum, smanjuje gustinu kostiju i stvara soli koji se ne apsorbiraju, stvara kamenca i bolesti bubrega.
*Acesulfam K veštački zasladjivač
*Kofein utiče na ubrzan rad srca
*Natrijum citrat je vrsta regulatora ukusa
*Natrijum benzoat je vrsta konzervansa sa C vitaminom, dolazi do reakcije i stvara se benzen koji ima kancerogeno dejstvo.Kod dece utiče na inteligenciju, oštećuje ćelije jer utiče na DNK mitohondrija.
Kada postanete svesni opsnostima što ovo piće može učiniti u okviru zdravlja sa učestalom konzumacijom, možda ćete u buduće uzimati prirodan cedjen voćni sok.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.