Hrono ishrana hit u svetu

0
258

hrono_ishranaKljučno pitanje nije šta jedemo, već kada, pa može da se primeni poslovica „doručkujte kao kralj, ručajte kao princ, večerajte kao siromah“
DA li je moguće izgubiti kilograme ako svakodnevno jedete sir, kobasice, hleb i čokoladu? I uz to se, još i otarasiti celulita? Jeste, tvrde pobornici hrono ishrane, važno je samo da jedete odredjene namirnice u pravo vreme.

Program je osmislio 1986. godine francuski lekar Alan Delabos koji je, prateći biološki sat tela, ustanovio da ključno pitanje nije šta jedemo, već kada. U ovoj dijeti na koju se može primeniti poslovica „doručkujte kao kralj, ručajte kao princ, večerajte kao siromah“, nema brojanja kalorija.

Dok su druge dijete prepune zabrana i obaveza, hrono ishrana ima samo tri pravila. Prvo je da svaku grupu namirnica jedemo u vreme kad je najviše možemo iskoristiti, što znači da iz nje dobijemo energiju umesto masti. Drugi uslov je pravilna kombinacija namirnica, a treći se odnosi na adekvatan razmak izmedju glavnih obroka, koji bi trebalo da iznosi od četiri do šest sati. Doručak je obavezan – bez njega nema govora o primeni hrono ishrane. U jutarnjim satima najaktivniji su hormoni i enzimi, koji od unete hrane prave osnov za dnevno funkcionisanje organizma i smanjuju potrebu za jelom tokom dana. I zato, prvi obrok treba da bude obilan, pa možete jesti šunku, kobasicu, jaja, sir, hleb, puter… Za ručak se jedu proteini, poput svinjetine, teletine, jagnjetine, ali bez ugljenih hidrata i hleba, dok je salata dozvoljena.

Za popodnevnu užinu birajte između voća, 30 gr crne čokolade ili kolača. Večera se takođe sastoji od proteina, ali lakših, poput ribe ili belog mesa uz zeleno povrće. Ako niste gladni, večeru preskočite.

Dok zadovoljne žene širom sveta tvrde da su na ovaj način izgubile ne samo kilograme, već i celulit, hrononutricionisti ističu da ovaj režim ishrane nije dijeta, već stil života. Prednosti su, tvrde, mnogobrojne – od gubitka kilograma do rešavanja zdravstvenih problema kao što su povišen pritisak, holesterol, šećer u krvi.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.