Čudotvorna moć banane

0
288

cudotvorna-moc-bananeBanana je tropsko voće koja je poreklom iz Azije u Evropu plodove dovoze iz Afrike i Južne Amerike, od prilike postoji oko 50 sorti banana.Kod nas je dostupna preko cele godine.Bananu jednako vole mlad i stariji, vrlo je hranljiva, svarljiva, lekovita, izvrsna hrana za bebe i izvor energije.Koristi se za užinu, poslasticu i kod razne bolesti.Banana sadrži veliku količinu ugljenih hidrata, malo belančevine, vrlo malo masti a ostalo je voda.Bogat je sa vitaminima A, B1, B2, B6, C,D, PP.Od oligoelemenata i minerala značajan je kalijum, magnezijum, kalcijum, fosfor, gvoždje, hlor, jod.Zbog svoje lekovitosti savršeno deluje na razna oboljenja i zdravstvenog stanja organizma.Naročito je preporučeno kod sledećih stanja:
Krvni pritisak, zbog niskog nivoa natrijuma i visokog nivoa kalijuma prirodno kontroliše visok krvni pritisak.
Anemija, zbog visokog sadržaja gvoždja je od vitalnog značaja za proizvodnju i stimulisanje hemoglobina u borbi protiv anemije.
Nervni sistem, bogat izvor esencijalnih vitamina B naročito B6 vitamin koji pomaže za smirivanje nervnog sistema.Zato je preporučljiv na poslu ili kod kuće za užinu pojesti jednu bananu jer kontroliše i nivo šećera u krvi.
Depresija, osobe koje pate od depresije mnogo bolje se osećaju nakon pojedene banane jer sadrži vrstu belančevina-triptofan koji telo pretvara u serotonin, to je hormon koji pomaže da se organizam opusti i pruža bolje osećanje.Seratonin se još naziva hormonom sreće jer njegov nedostatak dovodi do anksioznosti i depresije.
Opstipacija-konstipacija, banana je bogata prirodnim vlaknima i redodovno konzumacija omogućava normalnu crevnu funkciju (pražnjenje creva).
Post menstrualni sindrom, usled visokog sadržaja vitamina B6 reguliše opuštenost nervnog sistema što omogućava bolje raspoloženje i reguliše nivo glukoze u krvi.
Kiselina u želucu, pomaže kod smrivanja želudačne kiseline deluje kao antacid i omogućava normalno stanje u želucu jer neutrališe kiselinu.
Jutarnja mučnina, često kada se probudimo osećamo se nelagodno što može biti višak kiselina u želucu ili smanjen nivo šećera u krvi.Zato se preporučuje da pojedemo jednu bananu zbog boljeg raspoloženja.
Banana podstiče metabolizam jer prirodno suzbija apetit  i osećaj sitosti duže traje.Izvrsna je za bakterije u crevu.Služi kao prebiotik to su zapravo ugljeni hidrati koji se ne mogu probaviti u ljudskom organizmu, ali creva održavaju zdravim.Prebiotici dostavjalju hranu probioticima i tako rastu dobre bakterije.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.