Uskladite ishranu sa godinama

0
281

uskladite_ishranuPotrebe organizma nisu iste u različitim životnim periodima, zato mora ishrana da se prilagodjava.Pravilna ishrana je osnov zdravog načina života, treba uzeti u obzir i godine starosti.Telo se vremenom menja i potreba organizma je drugačija.

-Ishrana izmedju 20. i 30. godine: to je period kada treba da se ishrani posveti posebna pažnja.Pravilna ishrana ima veliki značaj ne samo za održavanje zdravlja i radne sposobnosti, nego je značajna i za sledeće periode života.Potrebne su bitne hranljive materije kao belančevine, vitamini, minerali, ugljeni hidrati, masti.Da se unosi dovoljno količine hrane i bitnih hranljivih materija zbog održavanja idealne telesne težine i normalne uhranjenosti.Količina hrane individualno varira u zavisnosti od fizičke aktivnosti.Dijete nisu poželjne takodje ni alkohol i pušenje.

-Ishrana osoba izmedju 30. i 45. godine: ovaj period odraslog doba karakteriše se najvećim stvaralačkim radom u svim ljudskim aktivnostima.Dovoljna količina hranljivih materija-energetska potreba je vrlo bitna, da se održi normalna uhranjenost, radna sposobnost i očuva zdravlje.Belančevine životinjskog porekla treba da čine najmanje trećinu ukupnih dnevnih potreba.Tu se nalaze amino i masne kiseline.Treba jesti integralne žitarice, voće, povrće.Dovoljno kalcijuma, gvoždja, vitamina A, B,C.
-Ishrana osoba izmedju 45. i 65. godine: ovaj period se naziva zrelo doba svake osobe.Energetske potrebe se smanjuju jer sa godinama se smanjuje i fizička aktivnost.Imunitet pada, treba unositi u organizam dosta vode i probiotike.Jesti riblje meso, voće, povrće, integralne žitarice.Izbegavati suhumesnate proizvode, masnoće i tešku začinjenu hranu.

-Ishrana starih osoba: stara osoba je ona koja ima više od 65.godina.Starost se karakteriše odredjenim fiziološkim promenama.Postepeno nastaje „sušenje“ tkiva, deoba ćelija se usporava.Lučenje egzokrinih i endokirnih žlezda se postepeno smanjuju isto tako i bazalni metabolizam.Ćelije mnogih organa se zamenjuju masnim tkivom.Elastičnost tkiva se smanjuje.Vid, pamćenje, pažnja, sluh se smanjuje usled postepene degeneracije i atrofije nervnog sistema.Pored toga nastupaju mnoge promene u psihičkoj sferi.Sve ove promene su normalan proces starenja, mogu da budu ublažene ako se stara osoba za vreme odraslog doba pravilno se hranio, i ako nastavi sa pravilnom ishranom i u starosti.Energetske potrebe kod starih osoba su znatno smanjene u odnosu koje su im bile potrebne u odraslo doba.Dnevne potrebe u belančevinama su iste kao i u odraslo doba (meso, sir, mleko, jaja, riba).Potrebe u mineralnim materijama su iste kao kod odraslih osoba.Važan je unos dovoljne količine kalcijuma i fosfora.Oni su potrebni za održavanje normalne gradje i čvrstine kostiju.Potrebe u raznim vitaminima su iste kao kod odraslih osoba.Svakodnevno treba da unesu dovoljne količine vode i drugih pića.Treba da izbegavaju šećer, slatkiše, masnu začinjenu hranu, alkohol i pušenje zatim u umerenim količinama kafu i čaj.Uzimanje više manjih obroka pogoduje starim osobama.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.