Zagrevanje hrane u mikrotalasnoj pećnici

0
300

mikrotalasnaDanas u svako domaćinstvo je mikrotalasna pećnica zauzela svoje značajno mesto.Jednostavna za upotrebu, štedi vreme i malo struje troši.Ne proizvodi toplotu već se stvara elektromagnetsko polje mikrotalasne dužine koja je usmerena na hranu i tako se podgreva.Ovi mikrotalasi su apsorbovani od strane molekula vode koji se nalazi u hrani, rotiranjem molekula sem vode i belančevina, masti i ugljenih hidrata dolazi do trenja izmedju molekula koja stvara toplotu i dalje se prenosi na okolne molekule i tako ih zagreva.Mikrotalasna pećnica ima i lošu stranu, gubitak hranljivih materija u namirnicama.Hrana koja je nehomogenog sastava ne zagrevaju se jednako, pa se možete opeći na neke delove hrane.
Ne smete podgrevati u mikropećnici:
Majčino mleko ne treba zagrevati u mikro pećnici jer prilikom zagrevanja povećava se rast ešerihije koli, i razmnožavanje drugih bakterija, a smanjuje se količina izoenzima.
Zamrznuto voće treba ostaviti da se sama odmrzne polako na sobnoj temperaturi, jer odmrzavanjem voća u mikrotalasnoj naročito glukozid i galaktoza pretvaraju se u kancerogene supstance.To bi značilo da loše deluje na imunitet.
Brokoli kuvanjem na pari je najbolje rešenje jer svega se gubi 10% antioksidanata zbog lakog kuvanja često se stavlja u mikrotalasnu što je veoma velika greška jer se izgubi 90% antioksidansa.
Zamrznuto meso ne treba odmrzavati u mikrotalasnoj, već ga potopiti u hladnu vodu i kasnije pripremati.Nakon odmrzavanja mesa odmah treba  pripremiti za kuvanje ili pečenje jer se razmnožavaju bakterije.Drugi način odmrzavanja mesa preko noći ostaviti u hladnjaku zatim oprati sa vodom i odmah pripremati za jelo.
Plastične posude: ne sme da se stavlja u mikrotalasnu jer grejanjem u plastici ispušta toksične hemikalije u hranu što može biti kancerogeno.To se odnosi i na plastične flašice za mleko.Budite oprezni izričito koristite posudje od keramike, vatrostalnog stakla, porcelana, arkopala, eventualno termootporne plastike, bez metala ili aluminijumske folije.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.