Prva banka majčinog mleka

0
240

Otvorena prva banka majčinog mleka u Srbiji. Na Instuitutu za neonatologiju, godišnje je smešteno i do 900 prevremeno rođenih beba. Majčino mleko pospešuje odbrambene mehanizme i pozitivno utiče na neurološki razvoj dece.

banka_mlekaU Instuitutu za neonatologiju otvorena je prva banka majčinog mleka u Srbiji i u regionu.

Direktorka tog Instituta Niveska Božinović-Prekajski ukazala je na značaj prirodne ishrane za prevremeno rođene bebe, kojih na tom Institutu godišnje bude smešteno i do 900.

„Više od 35 odsto tih mališana ima manje od kilogram i po, a Instutut je, između ostalog, zahvaljujući donatorima humanog mleka postigao svetski nivo preživljavanja na 79 odsto jedne od najrizničnijih populacija, prevremeno rođenih mališana“, navela je Božinović-Prekajski.

Prema njenim rečima, prirodna ishrana novorođenih mališana je značajna, jer pospešuje odbrambene mehanizme, a, takođe, pozitivno utiče na neurološki razvoj dece.

 

Najbolje – obogaćeno majčino mleko

Božinović-Prekajski je rekla da je za mališane najbolje obogaćeno majčino mleko, ali da je podjednako korisno i donorsko mleko koje ne sme biti zagađeno, a to, između ostalog, zavisi i od ishrane majke donatora.

Za prvu bolnicu majčinog mleka nabavljena je najsavremenija oprema, kojom je omogućeno da sakupljanje, čuvanje i distribucija budu na najvišem nivou.

„Kupljeni su adekvatni pasterizatori koji omogućavaju da humano mleko bude odloženo i zamrznuto, a da ne izgubi kalorijsku vrednost dok se ne distribuira“, rekla je direktorka Instituta.

Prema njenim rečima, nabavljene su električne pumpe za izmuzanje, što olakšava ekspresiju dojke i sakupljanje praktično svake kapi mleka.

„Nabavljen je laserski mikroanalizator, koji iz minimalne količine mleka potvrđuje njegovu kalorijsku vrednost, količinu šećera, masti i proteina, pa tako omogućava i individualni unos nutimenata za svako novorođenče“, dodala je Božinović-Prekajski.

Načelnica Banke majčinskog mleka Slavica Simić rekla je da dobrovoljni davaoci mogu biti sve majke bez obzira na godine, koje imaju višak mleka, zdrave su, nisu pod lekovima i ne konzumiraju akohol i cigarete.

Kako je istakla, majčino mleko iz Instituta distribuira se i drugim zdravstvenim ustanovama i pored prevremeno rođenih mališana, pogodno je za decu čiji su probavni putevi operisani.

Uzorci prolaze bakteriološko ispitivanje

Simićeva je navela da će u budućnosti biti korišćeno i za ishranu odraslih osoba koje su imale neku hiruršku intervenciju.

„Transport drugim zdravstvenim ustanovama koje nisu iz Beograda još uvek je nerešeno pitanje, jer nam nedostaje odgovajaći sanitetski auto“, rekla je Simićeva i dodala da sada majke u bočicama kod kuće mogu da ostavljaju mleko i zamrzavaju ga, a potom i da ih u termo-torbama donose u banku.

Rok upotrebe je od tri do šest meseci, nakon pasterizacije, a svi uzorci prolaze bakteriološko ispitivanje na Institutu „Batut“.

„Dešava se i to da majke donose sveže mleko, što je veoma dragoceno, jer se, uz saglasnost roditelja prevremeno rođenog deteta, odmah može dati mališanu, a mogu ga koristiti i odrasle osobe posle operacije“, navela je Simić.


POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.