Kalcijum, Magnezijum, Fosfor i Sumpor

0
306

Ovi hemijski elementi se nalaze u organizmu u srazmerno velikim količinama,neko od njih ima slične uloge.Kalcijum i Magnezijum deluju istovetno na održavanje nadražljivosti nerava i mišića.Fosfor u vidu fosfata a sumpor u vidu sulfata imaju značajan uticaj u održavanju regulaciji i menjanju acido-bazne ravnoteže.Jedan deo kalcijuma nalazi se u vidu soli trikalcijufosfata staloženih  u kostima i zubima, zatim nalazi se u ćelijama,telesnim tečnostima delom vezan za belančevine, a delom kao jonizovani kalcijum.Magnezijum se nalazi delom u vidu staloženih soli u kostima i zubima a delom u telesnim tečnostima i ćelijama.Fosfor se u organizmu nalazi u neorganskim i organskim jedinjenjima najveći deo sumpora u čovečjem organizmu nalazi se u sastavu aminokiselina koje ga sadrže:metionin, cistein, cistin.Pored toga ulazi u sastav nekih enzima.Sumpor se nalazi u ćelijama i vanćelijskim tečnostima u obliku anjona slobodnog sulfata ili vezanog sa raznim organskim jedinjenjima.Među ovim su najpoznatiji polisaharidi:hijaluronska kiselina, heparin, hondroitin sulfat.
Kalcijum ima veći broj uloga u orgasnizmu.Deponovanje kalcijumovih soli u kostima i zubima, što daje čvrstinu.Jonizovani kalcijum u krvi ima značajnu ulogu u zgrušavanju krvi, jer deluje kao katalizator pri pretvaranju protrombina u trombin.Kalcijum igra značajnu ulogu u održavanju normalne razdražljivosti nerava i mišića, ima veliku ulogu u regulisanju propustljivosti ćelijskih opni.Magnezijum takođe ima razne uloge u organizmu. Ulazi u sastav kostiju, učestvuje u metabolizmu ugljenih hidrata, masti i belančevina.
Uloga magnezijuma u biljke je značajna jer ulazi u sastav zelenog pigmenta hlorofila.
Dnevne potrebe:potrebe organizma u kalcijumu iznosi oko 1 g. dnevno.Potrebe se razlikuju u toku života, mala deca, trudnice, dojile treba da unose veće količine kalcijuma.Dnevne potrebe u magnezijumu iznosi:5-6 mg/kg telesne težine.Potrebe u fosforu iznosi oko 1,5 g. dnevno.A potrebe u sumporu su jednake potrebama  u aminokiselinama koje sadrži sumpor.Prema tome, ako su zadovoljene potrebe u belančevinama životinjskog porekla, onda se zadovoljavaju i dnevne potrebe za sumporom.
Izvori:glavni izvori kalcijuma  su mleko  i mlečni proizvodi.Manje količine se nalaze u nekim vrstama povrća spanać, voće meso povrće,šećerna repa, u vidu nerastvorljivog kalcijum oksalata i zbog toga organizam teško iskorišćava.Fosfor je rasprostranjeniji od kalcijuma nalazi se u mesu, mleku, i mlečnim proizvodima, cerealijama, orasima.Pri kuvanju kalcijum i fosfor  izlaze iz namirnica, gube se iz hrane, ako se voda u kojoj su kuvane namirnice baci.
Magnezijum se nalazi u namirnicama biljnog porekla, u večim količinama ima u zelenom povrću kao sastojak biljnog pigmenta hlorofila.Nalazi se još u raznim cerealijama.
Kao izvori sumpora služe uglavnom belančevine  koje sadrže aminokiseline koje sadrže sumpor.Izvori sumpora su još razni proizvodi od mesa,  jaja, grašak, pasulj, kakao.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.