Uvek nova namirnica

0
184

uvek-nove-namirnicePosle 17. nedelje života bebe mogu da počnu sa dohranom. Počnite sa žitnim, pirinčanim kašicama, zatim navalite na povrće, a kasnije i na voće. Ako uvodite namirnice ovim redom, kasnije nećete imati problema sa detetom i time da neko jelo odbija da jede.
Postoje tri pravila kojih treba da se pridržavaju svi roditelji: namirnice uvek treba da budu sveže, obrok tek pripremljen, a izbor raznovrstan.

Bebu treba upoznavati s jednom po jednom novom namirnicom kako bi se privikla na nov ukus.

Razmak u predstavljanju novih ukusa neka bude u razmaku od četiri do pet između davanja novih namirnica kako bi eventualno uočila je li beba razvila neku negativnu reakciju na hranu.
Iako ne treba da izbegavate neke posebne namirnice, kada pripremate obrok ne koristite začine, so i šećer.
Za početak hranu blendirajte, a kasnije smao usitnjavajte. Bebu hranite polako, kašičicu po kašičicu.

Žitarice bogate gvoždjem

Iako je svaka beba rođena s dovoljnom količinom gvožđa ona će se smanjiti kad će beba napuni šest meseci. Zato koristite žitarice obogaćene gvožđem.

Meso

Piletina, jagnjetina, govedina su savršen izvor proteina, riboflavina, niacina, vitamina B6 i cinka. Neka svinjetina bude retko na meniju vašeg deteta. Ribu isprobajte tek od prvog rođendana.

Šta da ne dajete u prvoj godini

Orasi i kikiriki

Možete postepeno uvesti manju količinu kremastog putera od kikirikija kad beba navrši godinu dana tako što ćete tanko naneti sloj putera na keks, ali izbegavajte orašaste plodove zbog mogućnosti gušenja.

Med

Med vodi ka dečjem botulizmu, bolesti koja može biti smrtonosna za bebe.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.