Djumbir čudotvorna biljka

0
390

djumbir-cudotvorna-biljkaDjumbir-latinski naziv:Zingiber officinalis je tropska, egzotična, delikatesna, pikantna, začinska, lekovita biljka pravi afrodizijak.Od biljke se koristi korenje mesnati i debelo kao prst do 20 cm dužine, koji je veoma aromatično, najpopularnija prirodna biljka u svetu, koji podseća na trsku.Poreklom je iz Azije, Kine, Indije.Najkvalitetnije se uzgajaju u Australiji, Indiji, Jamajci.
Koren je mesnat aromatičan: 100 g. djumbira  ima oko 80 Kcal.Sadrži: 1,82 g. proteina, 0,75 g.masti, 18 g. ugljenih hidrata.Koncentrovanih materija, vitamin B, C, od minerala kalijum, magnezijum, bakar, mangan, pantotenska kiselina, niacin, biljna vlakna, biljne hormone, mirisnu smolu, gingerol, zingeron, shagaol, bizabolen, enzime, eterična ulja.
Zagrejava meridijane tela budući da je to „vruća biljka“.Djumbir raspolaže sa široki spektar materijala, održavanja zdravlja preventivnom i lekovitom svojstvom.Naročito je koristan kod gastrointestinalnog distresa (poremećaja varenja), ima spazmolitičko dejstvo, umirujući efekat, promoviše izbacivanja gasova, protiv muke i povraćanja, poboljšava opšte stanje pre voženje, dobro deluje protiv gorušice, nadimanja, opstipacije.Stabilizuje crevnu floru, mogu ga koristiti i bolesnici sa čirom na želucu, i dvanaestopalačnom crevu.
Kao antiinflamatorna uloga sastoji se u jedinjenju koji se zove gingerol.Koristi se protiv upala, kod mišićnih, koštanih problema, artritisa, prehlade, upala jajnika.
Uloga antiseptika uništava mikroorganizme, ima antibakterijsko, antigljivično, antiviralno dejstvo.
Mnogo je poznata antikancerogena dejstva preko raznih mehanizama.Djumbir izaziva apoptozu ćelija raka (programirana ćelijska smrt), smanjuje umnožavanje ćelije raka, suzbija proteine koji su okidači kancerogenih ćelija.
Značajno je antioksidativno dejstvo sadrži visok nivo antioksidanata 100 g.= 3,85 mmol.Preporučuje se kod depresije jer vraća organizmu ravnotežu,  pospešuje funkciju jetre i vrši detoksikaciju organizma.
Kardioprotektivna uloga je vrlo značajna uzimanje 3 g.na dan smanjuje LDL holesterol (loš), ukupan holesterol i trigliceride, dok utiče na povećanje nivoa dobrog HDL holesterola.Poboljšava perifernu i opštu cirkulaciju, sprečava nastanak ugrušaka krvi, i stvaranja tromba.
Sadrži u sebi materijal koji ubrzava metabolizam, pomaže razgradnju mleka, mesa u organizmu.Podiže energiju, koristi se protiv umora i iscrpljenosti.Smanjuje mučninu kod trudnoće, kod osobe koje teže podnose putovanja, preventivno deluje kod prehlade, kašlja, jača imunitet.Povećava pokretljivost spermatozoida, ima sedativno i antipiretičko dejstvo.

Široka upotreba djumbira:

Koristi se u svežem i u sušenom obliku:kao prah, tinktura, ulje, čaj sa kombinacijom meda, belog luka.Upotrebljava se za kupke, obloge, inhalaciju.U industriji se koristi za proizvodnju lekova, dodatak u ishrani, alkoholnih pića, slatkiša, kozmetici.Koren djumbira se koristi kao dodatak jelima, kolačima, čaju, likerima.Naročito se koristi u industrijskoj kuhinji za razna jela od povrća, mesa , soseva.Može se dodavati u obliku seckanih, rezanih ili u vidu praha.

Kupovina djumbira:

U svežem obliku nalazi se u supermarketima a na tržištu pojavila se u dva oblika: mladi i zreli oblik.Umotan u papirnu salvetu i plastičnu vreću neoguljen može da stoji u hladnjaku do mesec dana.U zamrzivač treba staviti oguljen rok trajanja je šest meseci.
Djumbir je na popisu GRAS (opštenito priznat kao siguran), nisu uočene nikakve propratne pojave kod korišćenja u normalnim uslovima.
Posebno treba istaći upotrebu djumbira u kozmetici.Deluje opuštajući, revitalizajući tzv. djumbiroterapija.Reč je o toplim oblozima koji se postavlja na ključna mesta, uz masažu, ugodan mirisni tretman tela koji ukalnja umor, toksine i tonizujuće deluje.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.