Hranom protiv bolesti

0
256

Hranom_protiv_bolesti

Zahvaljujući najnovijim istraživanjima naučnici su napravili listu namirnica koje su najmoćniji borci u borbi protiv bolesti.

Korišćenje određenih namirnica prirodnim putem štiti organizam, međutim, mnogi ljudi nisu svesni da ishrana znatno doprinosi kvalitetu života uopšte.

Morske trave
Iako nisu deo svakodnevne ishrane, pokazalo se da su vlakna iz zelenih algi delotvorna kod gubitka kilograma. One smanjuju apetit stvarajući osećaj sitosti. Salata od algi svakog dana pomaže snižavanje krvnog pritiska, tvrde naučnici iz istraživačkog centra u Irskoj.

Kiseli sok od višanja
Pokazao se veoma uspešnim kod problema sa nesanicom, naročito u kombinaciji sa drugim terapijama. Jedno istraživanje je pokazalo da su osobe koje su pile 2 čaše soka svakog dana, spavale u proseku 39 minuta duže. Zdrav san je od velike važnosti u borbi protiv gojaznosti, dijabetesa tipa 2 i Alchajmerove bolesti.
Kivi

Snižava krvni pritisak. Mete Svendensen sa Univerziteta u Oslu upoređivao je koristi kivija sa jabukama i otkrio da znatno doprinosi poboljšanju stanja osoba sa hipertenzijom.
Jagode
Štiti od čira na želucu i infekcija. Evropski naučnici su otkrili da ekstrakt jagode štiti od čira nakon unosa alkohola.
Grožđe
Španski naučnici su pokazali da grožđe sprečava uništenje ćelija od UV zračenja, a samim tim štiti i od preranog starenja kože.
Maslinovo ulje
Američki naučnici su objavili studiju u kojoj tvrde da maslinovo ulje umanjuje šanse od šloga za 4,1 odsto kod osoba starijih od 65 godina.
Celo zrno žitarica
Vlakna iz celog zrna žitarice umanjuju šanse od kardiovaskularnih, respiratornih bolesti ali i infekcija za čak 60 odsto.
Kuvani paradajz
Likopen iz kuvanog paradajza i paradajz sosa smanjuje nivo lošeg holesterola podjednako efikasno kao neki lekovi. Držanjem holesterola pod kontrolom sprečavaju se srčana oboljenja i šlog do kojih dolazi usled začepljenja arterija. Kuvani paradajz takođe snižava krvni pritisak.
Jabuka na dan
Naučnici su otkrili da su žene koje su konzumirale sušene jabuke uspešnije skidale suvišne kilograme, podižući nivo dobrog holesterola u krvi i smanjujući rizik od srčanih problema.
Brokoli kuvan na pari
Umanjuje rizik od raka, pokazalo je istraživanje s početka prošle godine i to zahvaljujući sulforfanu koji nastaje parenjem brokolija. Ranije je dokazano da sastojci iz ovog povrća ubijaju ćelije raka dojke, doprinose zdravlju srca i štite pluća kod pušača.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.