Hronoishrana reguliše metabolizma šećera i masnoća u organizmu

0
240

Hronoishrana_regulise_metabolizma_secera_i_masnoca_u_organizmuSuvišni kilogrami koji se lako „lepe“, a teško skidaju, utiču i na razboritost: u želji da se vrati dobra linija ne razmišlja se mnogo o zdravlju.
Velike nade uglavnom se polažu u razne „proverene“ dijete, koje brže ili sporije tope kilograme, i sve, manje ili više, imaju negativan uticaj na pojedine organe.
Mršavljenje, ipak, ne mora neizbežno da bude i kockanje sa zdravljem. Zapravo, stručnjaci kažu da je za postizanje zadovoljavajuće težine važno uspostaviti balans i uhvatiti ritam koji diktira telo.
Jednostavno rečeno, svakom čoveku je potrebno da koristi određene vrste namirnica u različita doba dana, da bi njihova iskoristljivost za stvaranje energije bila najveća, a stvaranje otpadnog materijala pritom najmanje.
Upravo na principu ishrane prema zakonitostima prirodnih ritmova lučenja hormona i enzima u organizmu temelji se hronoishrana.
Ovo bi trebalo da bude trajni režim ishrane, jer nije u pitanju klasična dijeta, pa nema ni takozvanog jo-jo efekta (vraćanje izgubljene težine) – objašnjava dr Ana Gifing, specijalista antiejdž medicine. – Bazira se na uzimanju dobrih kombinacija namirnica, kao i eliminaciji onih koje mogu trajno da oštete zdravlje. Najbolji je individualni pristup hronoishrani, odnosno uzimanje ili zabrana uzimanja namirnica koje su se na biorezonantnom testu intolerancije pokazale kao dobre ili „loše“ za svakog čoveka posebno. Ovi testovi su najsveobuhvatniji, a ne podrazumevaju ishranu po krvnim grupama, koja je u svetu napuštena 2006. godine.

Postoje i neka opšta pravila:

šećere (beli i žuti, fruktozu, med, malteks i druge – treba izbegavati najmanje dva meseca ukoliko postoji višak ili manjak težine, a naročito kad je prisutan dijabetes, karcinom i težak oblik artritisa),
upotrebu belog brašna treba svesti na minimum,
ne piti slatka gazirana pića
izbegavati voća sa visokim sadržajem šećera – lubenica, smokva, urma, ali i breskve, nektarine, banane i grožđe.
Ukoliko je neko imao moždani ili srčani udar, definitivno treba da zaboravi na slatkiše, sladoled, breskve i grožđe. U ovim namirnicama postoje određene supstance koje povećavaju dodatno faktore rizika za ponavljanje infarkta ili moždanog insulta.

 

Rezultati hronoishrane se vide vrlo brzo.

U toku prvih sedam dana dolazi do smanjenja masnoća u predelu stomaka i pojasa, a povećanje životne energije je ubedljivo već za dva do tri dana. Efekti se samo povećavaju u toku primene ove ishrane, i tako trajno mogu da se reše mnogi poremećaji (povišen holesterol, šećer, trigliceridi ili pritisak).
Gubljenje viška kilograma hronoishranom dovodi do kompletnog regulisanja metabolizma šećera i masnoća u organizmu – ukazuje dr Ana Gifing. – Za dve do tri nedelje dolazi do smanjenja holesterola i triglicerida u krvi, a kod većine dijabetičara dolazi do izvanredne stabilizacije šećera, kao i do smanjenja terapijskih doza lekova.
Da bi se neko priklonio hronoishrani, nije potrebno da obavi nijedan medicinski test. Međutim, ukoliko postoji metabolički sindrom (visok holesterol, šećer, pritisak, povećani trigliceridi itd), karcinom, ili bilo koje teže medicinsko oboljenje, neophodno je da se obave osnovna laboratorijska ispitivanja (krvna slika, lipidni status, određivanje stanja jetre, bubrega i drugo). Ovi rezultati će dati smernice u pravljenju protokola ishrane na individualnoj osnovi, kaže naša sagovornica.
Kad se obave testovi intolerancije i segmentne analize sastava tela, tada se jelovnik sastavlja potpuno individualno. Na osnovu praćenja rezultata iz meseca u mesec, menja se spisak namirnica koje se koriste, do momenta kada je organizam u potpunom balansu. Kad se ne rade ovi testovi, jelovnik je opšteg karaktera, sa neophodnom redukcijom u unosu šećera i skroba najmanje dva meseca.
Hronoishrana se preporučuje svakome, nema kontraindikacija, niti nuspojava. Kod veoma male telesne mase, ova ishrana mora krajnje individualno da se propiše, jer samo na taj način mogu da se postignu odlični rezultati.

Primer jelovnika

 

Doručak
Prema slobodnom izboru, najbolje do 10, a najkasnije do 11 sati. Zbog izvesnih fizioloških principa koji se odvijaju u organizmu u ovo vreme može da se jede sve što se poželi: sendvič, jaja, šunka, kiselo mleko, pavlaku, kajmak, pite… Zabranjeni su samo med, čokolada, slatkiši, industrijske pahuljica sa mlekom, odnosno namirnice pune „brzih šećera“, koje za kratko vreme aktiviraju pankreas da luči insulin. Naročito je loše da gojazni jedu kukuruzne pahuljice u mleku, to je put ka povećanju masnoća u predelu stomaka, leđa, bokova i butina.
Ručak
Optimalno je da bude do 15 časova. Ne treba kombinovati meso ili ribu sa krompirom, ili testeninom ukoliko je cilj gubitak kilograma. Testeninu i mahunarke (pasulj, grašak, boraniju, itd) treba jesti do 15 časova, ali nikad uz meso.
Užina
Oko 17 ili 18 časova je vreme za voće ili crnu čokoladu (za sve one koji nemaju problem sa viškom kilograma). Voće se jede u količini koja stane u šaku.
Večera
Uveče nikako ne treba jesti hleb, pite, pice, paste, bilo kakvu testeninu, skrob… Treba jesti ribu, povrće, salate, lagana mesa, ali, bez testenina, hleba, krompira, pirinča itd…

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.