Riba je vredan izvor lako probavljivih proteina

0
248

Riba_je_vredan_izvor_lako_probavljivih_proteinaRiba je vredan izvor lako probavljivih proteina, mineralnih soli, vitamina A i D te višestruko nezasićenih omega-3 masnih kiselina koje štite srce i krvne žile. Ovim kiselinama osobito je bogata plava riba (srdela, skuša, tuna), ali i hladnovodna riba (losos, haringa, bakalar), dok ih od riječne ribe u manjim količinama ima pastrva.
Omega-3 masne kiseline pomažu održavanju elastičnosti i tonusa krvnih žila, smanjuju mogućnost nastanka ugruška i pomažu u regulaciji krvnog tlaka. Osobito utječu na smanjenje razine triglicerida i povećavaju dobri ili HDL kolesterol te i do 20% smanjuju rizik od bolesti srca i krvnih žila. Omega-3 masne kiseline smanjuju upale i rizik od razvoja tumora.

Trudnoća

Istraživanja potvrđuju važnost Omega-3 masnih kiselina tijekom trudnoće. Posebno se u prvom tromjesečju trudnoće, ženama preporuča unos kuhane ribe. Prema nekim studijama, unos ovih nezasićenih masnih kiselina pozitivno utječe i na inteligenciju djeteta. Riba smanjuje opasnost od preuranjenog poroda.

Vid

Od malena nam ponavljaju kako je mrkva zdrava za vid. No, osim mrkve, za vid je jako dobra i riba. Upravo zbog minerala i vitamina koje sadrži, riba pozitivno utječe na ljudski vid.
Mišići
ribe_hrNakon treninga su vam potrebni proteini – to već i ptice na granam cvrkuću! Umjesto mesa, pojedite ribu. Riba se kuha kratko, a zbog proteina koje sadrži zadovoljit će vaše potrebe za izgradnjom i oporavkom mišića.

Mozak

Prema mnogim stručnjacima – riba je hrana za mozak. Kako je ranije rečeno, studije navode da unos ribe tijekom trudnoće pozitivno utječe na inteligenciju djeteta. Druge studije tvrde da je redovit unos ribe pozitivan za mentalno zdravlje upravo zbog Omega-3 masnih kiselina. Naime, morski plodovi smanjuju opasnost od demencije, Alzheimerove bolesti, a i depresija se povezuje s niskim nivoom Omega-3 masnih kiselina.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.