Sladoled čuva zdravlje

0
226

sladoled-cuva-zdravljeOsim što je omiljena poslastica, sladoled je koristan i za zdravlje – bogat je kalcijumom, vitaminima i antioksidansima, a iako mnogi misle da doprinosi gojenju, istraživanja pokazuju suprotno
Omiljena letnja poslastica, sladoled, u kojoj rado uživamo u ovim vrelim danima, korisna je i za zdravlje.

– Bogat je kalcijumom. Kako su osnovne namirnice za pravljenje sladoleda mleko i slatka pavlaka, ova poslastica je odličan izvor kalcijuma, ali i vitamina A i B. Odrasle osobe imaju visoke dnevne potrebe za kalcijumom, oko 1.000 mg dnevno, a trudnicama i deci potrebno je čak i više.

– Sladoled pomaže u održavanju telesne težine. Zbog količine šećera i mlečne masti smatra se da sladoled goji, mada neka istraživanja pokazuju suprotno. Kalcijum smanjuje kalorijsku vrednost sladoleda, pa ona tako iznosi između 125 i 300 kalorija na 100 g proizvoda, kažu nutricionisti.

– Obiluje vitaminima i antioksidansima. U zavisnosti od ukusa, sladoled je izvor različitih vitamina i antioksidansa. Sladoled koji se pravi od svežeg ili zamrznutog voća odličan je izvor vitamina, dok je sladoled koji se pravi od zrna kafe i kakaoa, odličan izvor polifenola, antioksidansa koji čuva srce i krvne sudove.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.