Cvekla i kupus lek za gastritis

0
214

Cvekla_i_kupus_lek_za_gastritisProblemi sa digestivnim traktom često su povezani s nepravilnom ishranom. Veoma značajnu ulogu u nastanku bolesti sistema za varenje igra tečnost koju svakodnevno unosimo u organizam.

Šta piti?

Pre svega, običnu vodu. Međutim, naša voda ima nekoliko nedostataka. Kao prvo, hlorisana je, a da bi se hlor odstranio, potrebno je držati vodu dva do tri sata u posudi bez poklopca. Kao drugo, voda iz česme sadrži neke hemijske supstance koje u nju dospevaju iz starih vodovodnih cevi. Zato prvo pustite vodu da oteče, pa tek onda pijte.
Jedan od najrasprostranjenijih napitaka je čaj – crni ili zeleni. Treba da je uvek sveže skuvan i ako ga pijete po ceo dan umesto vode, vodite računa da ne bude jak. Čaj sadrži mnogo biološki aktivnih supstanci – aminokiselina, pektina, minerala i vitamina.
Crni čaj jača centralni nervni sistem, srce i krvne sudove, poboljšava varenje, doprinosi boljoj apsorpciji hrane, ubrzava razmenu materija, otklanja pospanost, umor i glavobolju.
Zeleni čaj ima čak i lekovita svojstva. Leči trovanje i proliv, čuva zube od karijesa, povećava tonus organa za varenje, a time i apsorpciju hrane.
Pored vode i čaja, preporučuju se sokovi – od povrća, voća i trava. Sokove ne treba piti za vreme jela ili odmah posle obroka. Ako sokovi nisu mnogo kiseli ili su normalno kiseli, piju se 30 do 40 minuta pre jela, a ako imaju pojačanu kiselost, bolje ih je piti nekoliko sati posle jela.
Sokovi treba da su sveži. Čak i posle kratkotrajnog čuvanja u frižideru (osim soka od cvekle), oni se kvare. Kupovni sokovi nisu korisni kao sveže ceđeni.
Pored celuloze, sokovi sadrže mnogo korisnih vlakana pektina. Najviše pektina sadrži sok od jabuke, pomorandže i paradajza.
Voćni sokovi čiste organizam od toksina, dok ga sokovi od povrća regenerišu. Najčešće se prave sokovi od najrasprostranjenijih vrsta povrća: šargarepe, cvekle, kupusa.
Sok od šargarepe stimuliše deobu i rast ćelija, normalizuje razmenu materija i hemijsku ravnotežu u organizmu, povećava imunitet i oštrinu vida. Bogat je vitaminom A koji podstiče rast ćelija. Zato se taj sok posebno preporučuje deci. Sok od šargarepe sadrži tartratsku kiselinu koja usporava pretvaranje ugljenih hidrata u masti, a samim tim spečava gojenje.
Sveže isceđen sok od šargarepe čisti jetru, normalizuje njene funkcije, kao i funkcije žučne kese i bešike i ubrzava izbacivanje suvišne tečnosti iz organizma.
Sok od cvekle je bogat vitaminima i mineralima, pre svega fosforom, kalijumom i sumporom, koji su neophodni za proizvodnju eritrocita. Sadrži mnogo više joda nego drugi sokovi. A pošto ima i dosta magnezijuma, jača nervni sistem i pomaže u slučaju nesanice i nervoze.
Sok od cvekle je jedini sok koji treb držati u frižideru tri sata pre nego što ga popijete (sadrži supstance koje mogu da izazovu mučninu, ali koje posle tog vremena ispare). Preporučuje se čaša do čaša i po soka dnevno i to najbolje uveče.
Sok od kupusa sadrži mnogo sumpora, joda i hlora, koji štite sluzo  kožu želuca i creva i sprečavaju nastanak čira, a blagotvorno deluje na već postojeći čir. Jedini problem u vezi s ovim sokom jeste taj što kod nekih ljudi doprinosi stvaranju gasova.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.