Dijetna vlakna

0
309

dijetna_vlaknaDijetna vlakna su nesvarljeni ugljeni hidrati-polisaharidi, jer u ljudskom organizmu nedostaju neki enzimi za varenje ili apsorpciju vlakna i budu nerazgradjeni.Dijetna vlakna su: celuloza, pektin, tanin, hemiceluloza, lignin, biljne smole.Vlakna se nalaze u voću, povrću i žitaricama, pomažu crevnu peristaltiku preveniraju mnogim bolestima.Vlakna se nalaze u dva oblika: rastvorena i nerastvorena. Rastvorena vlakna deluju upijajući a nerastvorena kao čistači.Sledeće namirnice sadržavaju rastvorna vlakna: grašak, pirinač, pasulj, ječam, voćni pektin.U crevnom traktu rastvorna vlakna apsorbuju vodu pomešaju se sa hranom, smanjuje se brzina varenja i apsorpcija u krvotoku, to stanje dovede do punoće posle obroka.Nerastvorena vlakna se nalaze u listovima, kori biljaka, prekrivaju celo zrno.To su končasti materijali.Nalazi se u kukuruzu, pšenici, žitaricama, voću i povrću.Crevnu funkciju pomažu što apsorbuju vodu i nabubre.Voda omogućuje mekoću stolice i prolazi mnogo lakše kroz creva.Vlakna duže se zadržavaju u želucu, apsorbuju vodu, smanjuju apsorpciju masti-holestrola, stabilizuju nivo šećera, smanjuju oscilacije u sekreciji insulina, smanjujući nivo i kontrolišu telesnu masu.Solubilna vlakna čine redovnost stolice smanjuju u krvi LDL (lošeg) Holesterola dok nivo dobrog Holesterola HDL ne smanjuju.
Nerastvorna vlakna uzrokuju opstipaciju i neredovnu stolicu, slabo stimulišu crevnu peristaltiku.Solubilna vlakna smanjuju rizik od kardiovaskularnih oboljenja dok nerastvorena vlakna štite od kancera, jer peristaltikom smenjuje vreme kontakta stolice i zida sluznice creva i tako se smanjuje rizik od kancerogenosti.Vlakna imaju moć za rast korisnih crevnih bakterija, koje štite sluznicu debelog creva.
Pektinske materije su korisni sastojci hrane, jer zbog mrežaste strukture više sakupljaju teških materija i izbacuju iz organizma.Izvor pektina su: jabuka, šargarepa,  karfiol, krompir, kupina, boranija.
Nekoliko reči još o ligninima-fenilpropani su drvenasta vlakna, biljke su veoma korisne u sprečavanju prekomerne apsorpcije holesterola. Izvori lignina su: cerealije, mekinje, zrelo povrće i voće, rotkvice, patlidžan.Dnevne unos vlakna treba bude oko 25-40 g. ali često se unese manje.Ukoliko je unos puno veći-prekomerna količina izaziva mučninu i nadutost zbog osobine bubrenja i upijanja vode.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.