Koju vrstu hleba konzumirati

0
520

koju_vrstu_hleba_konzumiratiHranljive namirnice ove grupe sadrže velike količine ugljenih hidrata, to su žitarice odnosno proizvodi od žitarica.Osim ugljenih hidrata sadrže :belančevine, mineralne materije, vitamine grupe B, nikotinske kiseline.
Često se postavlja pitanje koju vrstu hleba kupovati?Beli, crni, kukuruzni ili integralni.

Beli hleb:

Ima visoki glikemijski indeks (GI).Energija prebrzo se oslobadja s tim se povećava i šećer.Zato se često povezuje konzumiranje belog hleba i dijabetesa.Oni koji jedu veću količinu belog hleba šest ili više parče u toku dana povećava se rizik i od malignih bolesti.
Beli hleb se smatra lošom namirnicom jer se prilikom pravljenja belog brašna odbacuje se najzdraviji deo zrna pšenice.Nije preporučljivo svakodnevno uzimati beli hleb, umesto belog hleba može se uzeti kukuruzni hleb izuzetno je zdrav, ili hleb sa mekinjama puna je vlakna koji podstiče rad creva.
Hleb stvara osećaj prijatnosti jer ugljeni hidrati se pretvaraju u glukozu i podstiču lučenje hormona serotonin, uvažen hormon sreće.Tu je tajna popularnosti hleba.Velika količina hleba smeta našem organizmu zbog varenja glutena.Sa današnjom tehnologijom pekarstva stavi se suviše  količina kvasca  zbog skraćenja vreme fermentacije.To loše utiče na zdravlje, za probavu smanjuje nivo razgradnje kvasca.Druga krajnost je hleb koji naraste bez kvasca, dugo se fermentira isto šteti organizmu.Beli hleb je ugljeni hidrat, brzo se svari i nastaje nagli porast  Insulina.U periodu sa slabom fizičkom aktivnošću, dovede do pada energije i povećava se zaliha masti.

Crni hleb:

Pogodan je ako su creva zdrava.Kod osetljive probave ne pogoduje varenju.Crni hleb izaziva veću i brzu peristaltiku,  crno brašno sadrži osim ugljenih hidrata, belančevinu, više minerala i veću količinu vitamina iz B grupe.

Integralni hleb:

Dobija se izmeljavanjem celog zrna žitarica, spada u složene ugljene hidrate.Redovnim konzumiranjem integralnog hleba, koji je zaista pravljen od integralnog brašna, bogat je vlaknastim materijama znatno smanjuje opasnost od šećerne bolesti.Vlaknaste materije poboljšavaju delovanje insulina.Veća količina šećera iz krvi dospeva u ćelije i tako se reguliše nivo šećera u krvi.Podstiče stvaranje žučne kiseline u jetri, a zato je neophodan holesterol i na taj način se snižava nivo holesterola u krvi.
Integralni hleb je bogat ugljenim hidratima koji organizam pretvara u šećer namenjen ćelijama.Integralni bezkvasni hleb sadrži belančevine, masti, vitamine, minerale.Za organizam je najbolji bezkvasni integralni hleb što danas više nije u trendu.Odličan je izvor biljnih vlakna, koji reguliše stolicu, preventivno deluje kod srčanog oboljenja, raka debelog creva i reguliše nivo šećera u krvi.Sa bogatstvom vitamina, minerala, vlaknastim materijama pruža duži osećaj sitosti.Danas je konzumiranje proizvoda od integralnog brašna u modi, a nekima zbog zdravstvenog stanja, osim hleba proizodi se peciva,kolače i testenina.Važno je način čuvanja integralnog hleba, ne treba izvaditi iz  celofana ili papira treba da stoji upakovan, ne treba držati u hladnjaku, jer zbog vlage će se pokvariti.

Aditivi i emulgatori:

Proizvodnja hleba sa aditivima i emulgatorima se ne može isključiti sa tržišta.Država je dužna da uslovljava proizvodjača na isticanje deklaracije pošto nekima  od ovih dodataka mogu izazvati razne zdravstvene probleme  kao: alergija, stomačne tegobe, naročito je štetan  „ofarban“ hleb ljudima koji boluju od dijabetesa.
Aditivi omogućuju pekarima toleranciju i fleksibilnost počev od fermentacije, mešanja, pečenja i održivosti.Od aditiva najčešće se koristi:Puratos, S-500, Acti-plus.
Emulgatori su namenjeni pekarskoj industriji za proizvodnju hleba, peciva, kolača i slično.Povoljno deluje na fizičke osobine testa i kvalitet finalnog proizvoda.Od poznatih su: Dijamant-MG40 u obliku praha ili ljuspice, Dijamix-HP01 u vidu praška, Dijapek itd.
Zaključak:
Pored balastnih materija redovno unošenje vlaknastih materija treba uzeti  Magnezijuma dodatak ishrani, postoje kvalitetni preparati, vitamini i razni minerali, koji nam uveliko omogućavaju dobro zdravlje.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.