Hleb i zamena

0
294

Hranljive namirnice ove grupe sadrže velike količine ugljenih hidrata.Dnevna potreba organizma od ugljenih hidrata je 50-60%.U nekim namirnicama ove grupe nalaze se veće ili manje količine belančevina, mineralnih materija i nekih vitamina.Sve namirnice ove grupe su biljnog porekla.Glavna namirnica ove gupe je hleb i proizvodi od brašna, neke vrste povrća, šećer, med, i njihovi proizvodi.Brašno se dobija iz  raznih vrsta žitarica, oni su jednogodišnje biljke čiji plodovi direktno ili indirektno se koristi u ljudskoj ishrani, i u ishrani domaćih životinja.Žitarice ili proizvodi su glavni izvori ugljenih hidrata i sadrže znatne količine belančevina, mineralnih materija i vitamina iz grupe B.Prema načinu kako se koriste žitarice u ljudskoj ishrani dele se u dve velike grupe:1) Jednu gupu čine hlebarice, 2) Drugu grupu čine kašarice.

Hlebarice

To su žitarice koje se melju u brašno i od čega se pravi hleb i drugi proizvodi.Tu spadaju pšenica, ječam, ražanj, kukuruz, zob.
Pšenica služi od prastarih vremena za pravljenje hleba.Pšenično zrno ima ukupno 6 omotača i to:3 sloja omotača ploda, i 3 sloja omotača semena:Omotači ploda su bogati celulozom, mineralnim solima, vitaminima i belančevinama.Unutrašnji deo zrna ili jezgro se sastoji od skroba i malo belančevina.Oni sačinjavaju lepak i od toga zavisi kako će se brašno mesiti.Klica se nalazi u donjem kraju zrna i sastoji se od svojih omotača, belančevina, šećera, i dosta masti.klica sačinjava 2-3% od ukupne težine zrna.Ako se i klica samelje takvo brašno brže užegne zbog prisustva masnoće.Brašno se dobija mlevenjem pšenice i klsifikuje se prema procentu mlevenja, od 100 kg žita  se izvlači 80 kg brašna, razne finoće a oko 20 kg ide na mekinje  i rastur.Od zrna pšenice se pravi griz, koristi se za neke kolače i za dijetu.
Ražanj je vrsta hlebarice, najviše se proizvodi u visinskim predelima, podnosi i oštriju klimu.Hleb od  raži je ukusniji, teži i manje šupljikav, usled lošeg kvaliteta lepka.
Ječam se retko upotrebljava u ljudskoj ishrani.Oljuštena zrna se nekad koriste u pripremenju kašastih jela.Taj prozvod se zove orozo ili geršla.Ječam se uglavnom upotrebljava u industriji za proizvodnju piva, kvasca, alkohola.
Zob koristi se u ljudkoj ishrani u obliku zobnih pahuljica.Zob sadrži najviše masti od svih žitarica.Inače je hrana za životinje.
Kukuruz odnosno brašno od kukuruza sadrži velike količine masti zato se koristi u industriji za dobijanje ulja, koja se upotrebljava u ljudskoj ishrani.Koristi se za proizvodnju skroba i alkohola.Kukuruzno brašno se koristi u ljudskoj ishrani za pripremanju  tzv. kačamaka-pure ili hleba-proje.
Kukuruz sadrži znatne manje količine vitamina B nego pšenica.Zbog toga stanovništvo koji se hrani isključivo kukuruznom brašnom usled nedostatka vitamina B posebno nikotinske kiseline, javlja se avitaminoza poznata pod nazivom pelagra.

Kašarice

To su žitarice, koje se koriste za pripremanju kašastih jela.Tu se ubrajaju:pirinač, proso, heljda.
Pirinač-riža uspeva da raste u močvarnim predelima sa toplijom klimom.Zrno pirinča ima dve ljuske.Spoljnu i unutrašnju.Koristi se u ishrani pošto mu se odstrani samo spoljna ljuska.To je tzv.smeđi pirinač, sadrži više minerala i vitamina.Međutim zbog težeg varenja u ishrani, se koristi pirinač gde je odstranjena i unutrašnja ljuska.U nekim zemljama gde se stanovništvo hrani poliranim pirinčem (Indija, Burma) javlja se avitaminoza usled nedostatka vitamina B1-Tiamin poznato pod nazivom Beri-Beri.
Pirinač se koristi u pripremi kašastih jela, melje se u brašno i dodaje se u ishrani kod raznih peciva, poslastica pa čak i u industrijsku proizvodnju piva i alkohola.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.