Savjeti za zdravlje očiju

0
203

zdrava-prehrana-zdrave-oci-vidPrevencija je uvijek bolja od liječenja. To se može primijeniti i u slučaju zdravlja očiju. Zato – brinite se o svojim očima. To možete učiniti unosom velike količine vitamina u organizam, posebice vitamina A. Za zdravlje očiju se preporuča i prehrana bogata mineralima.

Održavanjem zdravlja očiju unapređujemo kvalitetu života tijekom cijelog životnog vijeka. Pravilna briga o zdravlju očiju usporava proces makularne degeneracije povezane sa starenjem. Također smanjuje vjerojatnost od preuranjenog gubitka vida zbog naprezanja ili bolesti očiju. Zdravlje očiju se može održavati i poboljšati pomoću pravilne prehrane.

Pravilna prehrana i zdravlje očiju su usko povezani. Postoji mnogo vrsta hrane, vitamina i minerala koji mogu značajno poboljšati kvalitetu vašeg vida i zdravlja očiju. Onima koji žele očuvati svoj vid, na raspolaganju stoje brojni savjeti i smjernice. Briga o vidu treba započeti od malih nogu. To je vrlo važno, jer brzo zamaranje očiju može biti dodatan teret djeci koja uče čitati.

Vitamini i minerali za zdrave oči

Vitamini A, E i C pridonose općem zdravlju vaših očiju. Npr. vitamin A smanjuje rizik od pojave očne mrene i noćnog sljepila. Vitamin E smanjuje rizik od pojave makularne degeneracije i očne mrene, dok vitamin C smanjuje povišeni očni tlak, usporava degeneraciju povezanu sa starenjem i stvara otpornost na očnu mrenu. Vitaminu su također i bogat izvor antioksidansa. Antioksidansi suzbijaju učinke oksidacije koja pridonosi propadanju zdravog tkiva, te je snažno prisutna kod makularne degeneracije.

Minerali i dodaci prehrani

zdrava prehrana, zdrave oci, vid, zdravlje očiju, zdravlje vidaMinerali i dodaci prehrani mogu značajno pridonijeti vašem zdravlju očiju. Minerali pomažu organizmu da metaboliziraju vitamine i balansiraju hormone. Iako su samo dio tjelesnog sastava, imaju veliki značaj. Neki od ključnih minerala za zdravlje očiju su cink i selenij. Vrijedni dodaci prehrani su lutein, bioflavonid i karotenoid.

Karotenoidi su pigmenti koji se nalaze u narančama, crvenom i žutom voću. Ti pigmenti se bore sa učincima pretjerane izloženosti određenim vrstama svjetlosti. Također pretvaraju supstance iz navedenog voća u vitamin A koji je snažan antioksidans. Omega 3 masne kiseline koje možemo pronaći u morskim plodovima su odlične za zdravlje očiju, te su bogate antioksidansima.

Izvori minerala i vitamina

Hrana je najveći izvor vitamina i minerala. Vitamin C možemo pronaći u narančama, jagodama, šipku i brokuli. Vitamin A se nalazi u mrkvi, slatkom krumpiru i jetri. Orašasti plodovi poput lješnjaka i badema su bogati vitaminom E. Cinka ima u crvenom mesu, kamenicama i pšenici. Špinat i blitva obiluju luteinom a bioflavonide možemo pronaći u hrani koja je bogata vitaminom C.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.