Detoksikacija groždjem

0
219

antioksidacijski_potencijalSva hrana posjeduje stanovita farmakološka svojstva, međutim postoje pojedine namirnice koje same po sebi, zahvaljujući sastavu i jedinstvenim svojstvima imaju terapijski učinak, pa u velikom broju slučajeva i djeluju kao svojevrsni lijek.
Grožđe kao namirnica

Jednodnevna dijeta grožđem

U ovom prikazu osvrnuti ćemo se na grožđe, što zbog svojstava zbog kojih ovo voće trenutno medicina smatra „in“, što zbog toga jer su spojevi izolirani iz ove namirnice prošli i zadovoljili stroga i zahtjevna laboratorijska ispitivanja učinkovitosti u pojedinim bolestima i stanjima. Nakon ljetnog uživanja u raznim jelima i brojnim napitcima, nekima će i dobro doći jednodnevni „post“ uz ovu namirnicu.
Grožđe kao namirnica
Poznato je antioksidacijsko, protuupalno i antialergijsko djelovanje flavonoida, ima ih najviše u kožici i koštici bobice crnog grožđa.
Grožđe je plod biljke koja se latinski naziva Vitis vinifera. Postoje razne sorte grožđa, a najčešće susrećemo grožđe od kojeg se priprema vino, stolno grožđe koje uglavnom koristimo za jelo u svježem obliku i osušeno grožđe (grožđice) koje je dobiveno prirodnim sušenjem grožđa.
Ovaj bobičasti plod loze predstavlja vrlo zahvalnu namirnicu, velike nutritivne i dijetetske vrijednosti. Grožđe djeluje kao prirodni tonik organizma, a uz to je i izrazito hranjiva namirnica. U sebi sadrži prosječno oko 20% šećera, pa predstavlja i sa energetskog stanovišta vrijednu namirnicu. Potpunim izgaranjem 100 grama grožđa, oslobodit će se u našoj stanici oko 100 kcal, odnosno 420 kJ, što dakako ovisi o vrsti grožđa. Nadalje, ista količina grožđa biti će i stanoviti izvor vitamina C, kojeg je u toj količini grožđa ima oko 12 mg (u usporedbi s kivijem to je oko 5 puta manje), ali je zato grožđe izvrstan izvor kalija.
Grožđe je visoko vrijedan izvor spojeva koje nazivamo bioflavonidima. To je specifična skupina biljnih pigmenata (boja) koje se danas intenzivno istražuju. Posjeduju izraziti antioksidacijski potencijal. To znači da štite našu stanicu od štetnog utjecaja tvari koje zajedničkim imenom poznajemo pod pojmom slobodni radikali. Oni su odgovorni za pokretanje raznih procesa u našem organizmu, ali u suvišku izazivaju štete po samu stanicu u obliku molekulskih oštećenja. Na taj se način može utrti put razvoju čitavog niza bolesti, ali može doći i do prijevremenog starenja organizma.
Najpoznatiji izvor flavonoida je sok od crnog grožđa (ima ih najviše u kožici i koštici bobice grožđa), a ima ih i u vinu. Poznato je njihovo antioksidacijsko, protuupalno i antialergijsko djelovanje, a mogu se uzimati i kao preparati koji služe za nadopunu u prehrani.
Grožđe sadrži osim bioflavonida, fosfornu kiselinu i veoma važan element silicij. Održava ljepotu kože i kose. Grožđe djeluje kao prirodni tonik organizma, a uz to je i izrazito hranjiva namirnica. Sjemenke treba pažljivo žvakati jer se u njima nalazi aktivna tvar koja djeluje na smanjenje kolesterola.
Grožđe sastoji od velike količine vode u kojoj su otopljeni minerali i vitamini a zbog velikog sadržaja vode i celuloze daje osjećaj sitosti.
Takozvana jednodnevna dijeta grožđem, posjeduje diuretski učinak, potiče normalnu probavu  i pražnjenje crijeva, te konačno tonizira organizam i topi poneki suvišni kilogram. Zašto? Zato jer se grožđe sastoji od velike količine vode u kojoj su otopljeni minerali i vitamini, a ukupno neće dati puno kalorija. Kako se provodi ta dijeta? Vrlo jednostavno, kupite lijepe grozdove grožđa i jedite polako tijekom cijelog dana kada god poželite u neograničenim količinama. Iako sadrži šećera, grožđe zbog velikog sadržaja vode i celuloze daje osjećaj sitosti jer „efikasno“ puni želudac. Pokušajte i uvidjeti ćete blagodati to jednog dana „slatkog posta“ za samo 24 sata!

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.