Koji hleb da kupim

0
256

koji_hleb_da_kupimPrema piramidi pravilne ishrane žitarice predstavljaju osnovu svakodnevne ishrane kao najznačajniji izvor energije, dobar izvor složenih ugljenih hidrata, vitamina B-kompleksa, E vitamina, kao i belančevina nešto niže biološke vrednosti.
Iz tog razloga loša reputacija koju u poslednje vreme ima hleb uopšte nije zasužena. Naime, kod svih namirnica koje kao i hleb sadrže ugljene hidrate, važan je kvalitet te namirnice kao i veličina porcije. Ipak, ako konzumirate hleb od celog zrna pšenice ili od raznih vrsta integralnih žitarica, možete u značajnoj meri smanjiti rizik od kardiovaskularnih bolesti, odreenih vrsta kancera ili smanjiti svoju telesnu masu.
Veoma je važno da prilikom kupovine hleba obratite pažnju na ono što piše na deklaraciji. Izaberite hleb sa što više razlicitih žitarica koje bi trebalo da vam obezbede makar 2 g vlakana po porciji. Takođe, preskočite one vrste koje imaju previše aditiva, poboljšivača ukusa, soli..

Koji hleb je najzdraviji

Kada kupujete hleb od integralnih žitarica, pažljivo pročitajte šta ulazi u njegov sastav. Nemojte da vas zavara tamna boja hleba ili nerazumljiva terminologija na deklaraciji. Crni hleb, na žalost, ne znači automatski i zdrav hleb. Specijalne vrste crnog hleba imaju specifičnu braon boju koja se dobija kada se u obično belo brašno, kao sastojak ubaci melasa, kakao prah, karamel ili prehrambena boja. Zato budite obazrivi, pažljivo čitajte sastojke i izaberite hleb koji je pripremljen od 100% celog zrna pšenice ili mešan sa drugim vrstama integralnih žitarica.
U zavisnosti od ukusa, želja i informacija o zdravstvenim vrednostima pojedinih žitarica, možete lakše da izaberete koji hleb je baš kao stvoren za vas.

Raž

Od zrna raži se, kao i od pšeničnog, mlevenjem mogu dobiti brašna različite veličine granula pa se najčešće mešanjem sa pšeničnim brašnom, dobija ukusan i nutritivno visiko vredan hleb. Zrno raži je bogato rastvorljivim dijetnim vlaknima koja imaju izuzetno visok kapacitet vezivanja vode i veoma brzo daju osećaj punoće i sitosti, pri čemu ražani hleb može biti od velike koristi onima koji pokušavaju da oslabe.

Kukuruz

Često se pšeničnom dodaje i kukuruzno brašno. Skrob je sastojak koji je najviše zastupljen u zrnu kukuruza i predstavlja važan izvor energije, a znatna prednost kukuruznog brašna je što ne sadrži gluten, dok se, s druge strane, zahvaljujući srednjim vrednostima glikemijskog indeksa, može koristiti u ishrani dijabetičara.

Ovas

Od svih vrsta žitarica, ovas sadrži najviše visokovrednih biohemijskih sastojaka koji su potrebni ljudskom organizmu za normalan rast, izgradnju ćelija i zaštitu od različitih bolesti. Zrno ovsa se razlikuje od ostalih žitarica jer ispod sloja nesvarljivih mekinja ima tzv. neoljušteno zrno. Ono ima nešto nižu energetsku vrednost od ostalih vrsta žitarica, ali zato veći sadržaj aminokiselina, minerala i vitamina.
Ovas snižava novo holesterola i održava ravnotežu nivoa šećera u krvi. To je zato što je sastav ugljenih hidrata unutar zrna ovsa takav da se oni sporo vare i sporo ulaze u krv, čime se osigurava stalan izvor energije, bez naglih promena nivoa šećera u krvi, kao što je to slučaj kod rafinisane hrane.

Heljda

Heljda takođe sadrži sporo svarljivi skrob koji izaziva postupan rast šećera u krvi pa je pogodna za ishranu dijabetičara. Osim toga heljda ima pozitivno dejstvo kod kardiovaskularnih bolesti, povišenog krvnog pritiska, kao i problema sa varenjem.

Mekinje

U poslednje vreme se na pojedinim policama prodavnica može naći i hleb sa pšeničnim mekinjama. Pšenične mekinje za ljudsku ishranu su proizvod koji sadrži deo zrna pšenice koji se ne koristi prilikom dobijanja belog brašna, pa ima nešto višu nutritivnu vrednost. Mekinje su deo omotača pšeničnog zrna koji se izdvaja prosejavanjem međuproizvoda pri mlevenju ili ljuštenju pšenice. Sadrže vitamine B grupe, vitamin E i oko 50% minerala koji se nalaze u celom pšeničnom zrnu. Mekinje su bogate biljnim vlaknima koje stimulišu pravilan rad creva i regulišu rad organa za varenje. Njihova osobina je i da apsorbuju toksine, višak šećera i holesterol, pa su tako važne u prevenciji srčanih oboljenja.
Sve žitarice su visokovredne prirodne namirnice i nijednoj ne treba davati posebnu prednost. Upotrebom hleba i peciva u kojima se koriste žitarice, unećete dovoljno važnih sastojaka neophodnih za očuvanje i unapređenje zdravlja.
Izvor:kuhinjica.rs

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.