Dinja za podmlađivanje i regulisanje pritiska

0
233

dinjaNe goji, osvežava i puna je vitamina – tri dovoljna razloga da ovog leta jedete dinju kad god možete.
Dinja je veoma bogata vitaminom C, a neke vrste kao ananas dinje, imaju i mnogo vitamina A. Osim ovih vitamina, dinja sadrži i druge vitamine i minerale, iako u manjim količinama: tiamin, niacin, vitamin B6, folate, pantotensku kiselinu, gvožđe, magnezijum, bakar, kalijum, mangan, fosfor.
Prava sezona dinja počinje u junu i završava se u avgustu.

Prilikom kupovine dinje, dobro pogledajte peteljku, jer ćete na osnovu nje ustanoviti da li je dinja ubrana dok je još bila zelena: ako oko peteljke postoje kapljice vode to je siguran znak da je dinja ubrana prerano. Kod zrele dinje peteljka lako otpada, a na njenom mestu ostaje malo udubljenje.
Dinju čuvajte dva-tri dana na sobnoj temperaturi da bi potpuno sazrela, a zatim možete da je čuvate u frižideru još pet dana.

U narodnoj medicini koristi se za osveženje i psihičko smirenje, pomaže kod upale žučnih i mokraćnih puteva i kod uboda i opekotina. Voda i kalijum iz ovog voća podstiču rad bubrega i pomažu u uklanjanju štetnih materija iz organizma.

Dinja se posebno preporučuje osobama sa visokim krvnim pritiskom. Biljna vlakna iz dinje olakšavaju varenje i pomažu u smanjenju telesne težine i nadimanja u stomaku.

Na kraju lek iz bakine kuhinje – obloge od isceđenog soka dinje ili od narendane dinje služi za otklanjanje bola.

Preporuka – pre posluživanja dobro je rashladite.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.