Kako sprečiti gojaznost u ranom detinjstvu

0
237

Pogrešno je mišljenje roditelja, da je pojačan apetit merilo zdravlja, a gojaznost dokaz valjanosti ishrane. Poznato je da gojazna deca više obolevaju, naročito od virusnih infekcija disajnih organa, nego normalno uhranjena deca, a kasnije pokazuju neželjene psihološke devijacije i znake komleksa manje vrednosti.

Već u prvoj i drugoj godini života količine hrane treba odrediti prema apetitu a ne prisilnim merama povećavati apetit. Kontrola telesne mase i rasta deteta treba da se sistematski sprovodi jedanput mesečno, da bi se procenilo da li je količina hrane dovoljna ili preobilna. Pri sastavljanju dnevnog obroka namenjenog deci, u svrhu sprečavanja gojaznosti i relevatnih bolesti u kasnijim fazama života, izvesne namirnice imaju prednost.

Brašno i prerađevine od brašna – hleb od crnog i polucrnog brašna (tip 600-800) obogaćen mekinjama ima prioritet. Medutim, prerađevine od belog brašna (testenine, makarone, rezanci, pice, lazanje kao i razne grickalice) treba svesti na najmanju meru.
Mleko: je glavna hrana malog deteta, ali ne može da bude i jedina, sem u prvom mesecu, jer sadrži nedovoljne količine gvožda, te pospešuje pojavu anemije. Deca koja piju mnogo mleka nerado jedu druge namirnice bogate gvoždem i vitaminima, kao sto su voće i povrće, koje imaju značajnu ulogu u zaštiti od anemije i pojave gojaznosti.
Mlečni proizvodi – sir, jogurt i kiselo mleko su vrlo dobra hrana za malu decu, jer sadrže belančevine koje se bolje iskorišćavaju nego belančevine neprerađenog mleka, a sadrže i veće količine vitamina B-kompleksa. Topljene sireve treba izbegavati, jer sadže veće količine polifosfata koji otežavaju iskorišcavanje neophodnog kalcijuma.

Jaja, naročito meko kuvana, najkompletnija su namirnica, te pored mleka predstavljaju prioritet u poređenju s drugim namirnicama životinjskog porekla.
Meso, naročito mladih životinja, a posebno nemasna riba i živinsko meso imaju prioritet u odnosu na prerađevine od mesa, kao sto su viršle, salame i paštete, jer ne sadrže velike količine masti, niti hemijske konzervanse.

Masti – ulja biljnog porekla, naročito suncokretovo i kukuruzno, kao i vitaminima i esencijalnim masnim kiselinama obogaćeni meki margarin, imaju prioritet.
Povrće – sveže ili zamrznuto, u sirovom stanju ili lako bareno, kao i ono koje se po potrebi može dati u kašastom stanju, ima prednost.
Voće naročito sočno, u sirovom stanju, predstavlja neophodan deo dečije hrane. Prioritet ima voče koje se može jesti sa korom, a predhodno se mora dobro oprati.
Slatkiši – one koji sadrže velike količine masti i šećera, kao što su razni kremovi sa dodatkom čokolade i lešnika, sladoled, lizalice i slični proizvodi, treba svesti na najmanju meru da bi se sprečilo navikavanje male dece da uživaju u slatkišima. Napici – industrijski proizvedeni mutni, kašasti voćni sokovi i sokovi od povrća, kao i sirovi i vestaćki sokovi sa dodatkom većih količina šecera, boje i nekih stimulirajućih materija po svom kvalitetu daleko zaostaju za sokovima dobijenim od svežeg voća i povrća. Stoga u ishrani dece prioritet imaju, pored svežeg voća, sokovi od svežeg voca i povrca.

Ukupnu količinu odabranih namirnica, koja se određuju prema stvarnim potrebama deteta
treba podeliti u 4 – 5 manjih obroka i nastojati da ritam konzumiranja hrane bude ustaljen.

Kada je reč o ranoj profilaksi putem pravilne ishrane male dece, ne treba zaboraviti sledeća pravila:

  • Malo dete ne treba da bude ponuđeno istom količinom hrane kao i odrasla osoba. Ne insistirati da dete protiv svoje volje pojede sve količine koje se nalaze u tanjiru.
  • Ne treba se sekirati ako apetit deteta povremen opada i neki obrok odbije.
  • Dete ne treba nagrađivati slatkšima zato što je pojelo sve što mu je servirano.
  • Ako dete uporno odbija neku vrstu hrane, treba je zameniti drugom iz iste grupe namirnica.
  • Ako se pri ishrani male dece poštuju dati principi, uz odgovarajuću fizičku aktivnost, neće doći do gojaznosti, jer se neće razviti navike vezane za kult prema namirnicama koje pospešuju pojavu gojaznosti i relevatnih bolesti u kasnijim fazama života.

    POSTAVI ODGOVOR

    Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.