Vitamin B2

0
270

Vitamin_B2Vitamin B2-riboflavin ili laktoflavin je jedini vitamin, koji je prvo izolovan veštački, a potom je opisana bolest usled avitaminoze nazvana ariboflavinoza. Poznat je i kao vitamin G.

Osobine
Pripada grupi flavina. Kristališe se u formi iglica žuto-narandžaste boje. Odlikuje se relativno visokom tačkom topljenja oko 280 C. Mada pripada grupi vitamina rastvorljivih u vodi, proces rastvaranja teče sporo, a rastvorljivost je slaba. Rastvor je gorkog ukusa.
Nepostojan je u alkalnoj sredini. Veoma je postojan u kiseloj sredini. Ostaje stabilan i kod povišene temperature, prisustva kiseonika i oksidacionih sredstava. Nestabilan je u prisustvu ultraljubičastih zraka, koje ga razaraju.
Ulazi u sastav enzima  oksido-reukcije.
Riboflavin se resorbuje u crevima vezujući se sa fosfornom kiselinom.
Jedan deo unešenog vitamina B2 deponuje se u jetri, bubrezima i srcu, a jedan deo se izlučuje preko urina, stolice, mleka, a manje znoja.

Dejstvo
– Učestvuje u procesu ćelijskog disanja, jer je sastavni deo žutog disajnog fermenta;
– Učestvuje u metabolizmu ugljenih hidrata, masti i proteina kao deo enzimskog sastava;
– Potpomaže plodnost i rast;
– Doprinosi zdravlju kože, kose i noktiju;
– Ublažava zamor očiju i poboljšava vid;

– Ubrzava zarastanje ranica u usnoj duplji i na usnama.
Deficit
Nedostatk riboflavina uzrokuje pojavu bolesti ariboflavinoze; javljaju se ranice na usnama, jeziku i genitalijama, crvenilo očiju, suvoća kože sa pukotinama. U težim slučajevima dolazi i do jako otežanog gutanja. Manjak ovoga vitamina može da dovede do pojave vrtoglavice, nepravilnog varenja i poremećaja lučenja žuči.

Suficit
Prekomerne doze vitamina B2 mogu da izazovu preosetljivost na sunčeve zrake ako se unosi u organizam bez antioksidanasa.

Izvori
Riboflavin je zastupljen u znatnim koncentracijama u velikom broju namirnica animalnog i biljnog porekla i to u: ikri nekih riba, mleku, siru, kvascu, jajima, mesu, bubrezima, jetri, pšeničnim klicama, mekinjama, bademu, pasulju, karfiolu, šljivama i dr.

Dnevne potrebe

Doze riboflavina  zavise od brojnih faktora. Za zdrave odrasle osobe dnevne potrebe su 2-3 miligrama. Veća doza je neophodna trudnicama i dojiljama, kao i ljudima u stresnim situacijama i tokom obavljanja teških fizičkih poslova.

Toksičnost
Nije utvrđeno toksično delovanje ovoga vitamina.

Upozorenje
Ako je ishrana siromašna ili apsolutno deficitarna u crvenom mesu i mlečnim proizvodima, potrebno je povećati unos riboflavina.
Sva stresna stanja zahtevaju povećane doze ovoga, ali i ostalih vitamina B-grupe.
Izvor:dijetalnaishrana.com
Ovaj vitamin je najefikasniji u sadejstvu sa vitaminima B6, C i nijacinom.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.