Jogurt kao međuobrok

0
294

Jogurt kao međuobrokKremasta konzistencija jogurta obično se počinje sviđati dojenčetu kada mu se sve manje sviđa mlijeko. Sadrži niz dragocjenih tvari potrebnih za rast djeteta.
Jogurt je izvrsna namirnica tijekom dohrane kada se dijete privikava na nove okuse. Može se ponuditi kao međuobrok umjesto voća ili zajedno s voćem.
Sadrži žive fermente

Jogurt nastaje fermentacijom svježeg kravljeg mlijeka u kojem mliječni fermenti (živi mikroorganizmi) rastu i umnažaju se koristeći kao izvor energije mliječni šećer laktozu, razgrađujući je u dvije sastavne molekule jednostavnih šećera – glukozu i galaktozu. Upravo iz tog razloga jogurt je lako probavljiva namirnica.
Fermenti se zatim dodaju pasteriziranom mlijeku. Oni tipični za jogurt pripadaju dvjema sojevima bakterija: Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus.
Kvalitetan jogurt sadrži dva milijuna živih mliječnih fermenata u jednom gramu.
Pravi je rudnik kalcija
Jogurt je posebno bogat tim mineralom, koji je osnova za kosti i zube, Također,  važan je za kontrakciju mišića, osobito miokarda (srčanog mišića), za zgrušavanje krvi te za odvijanje normalnog rada živčanog sustava u cjelini. U jogurtu ima puno kalcija i to u obliku probavljivom koji organizam može lako asimilirati.
Izvor visoko vrijednih bjelančevina

Kao i sve namirnice životinjskog porijekla i jogurt sadrži bjelančevine visoke biološke vrijednosti, što znači da sadrži sve esencijalne aminokiseline (sastavne dijelove bjelančevina), a to su one koje organizam ne može sam stvarati (ima ih ukupno 8, odnosno za djecu 9) te ih stoga mora dobiti u prehrani. Bjelančevine u jogurtu su već djelomično razgrađene zahvaljujući djelovanju mliječnih fermenata, pa su stoga lako probavljive.
Jogurt je lakše probavljiv nego mlijeko

Jogurt pripada skupini mliječnih proizvoda koji je lakše probavljiv nego samo mlijeko i ne izaziva intoleranciju na laktozu ni alergiju. Sadrži samo 3% laktoze koja je većim dijelom razgrađena djelovanjem mliječnih fermenata i stoga lakše probavljiva. Ako dijete kroz određeno vrijeme ne podnosi laktozu (jer mu nedostaje enzim laktaza koji ju razgrađuje), smije dobiti jogurt u dohrani, ali ne i u slučaju kad je nedostatak enzima trajan ili je dijete alergično na bjelančevine kravljeg mlijeka.
Zaštitna uloga

Zahvaljujući sadržaju mliječnih fermenata, jogurt ima zaštitnu ulogu jer povećava broj „dobrih“ bakterija u crijevu, a ograničava rast štetnih mikroorganizama. Treba znati da mliječni fermenti ostaju živi i aktivni ako se jogurt drži na niskim temperaturama i ako se ne čuva predugo.
Jogurt sadrži još i …

Vitamin A (koristan za kožu, vid i rast), zatim vitamine skupine B – kao vitamin B2 (dragocjen je za živčani sustav i pretvorbu prehrambenih tvari u energiju, vitamin B12 (koristan za rast i diobu stanica i stvaranje crvenih krvnih stanica- eritrocita) i vitamin PP (pripada skupini vitamina B-niacin i nikotinamid), koji jača probavni i živčani sustav.
Kada uvesti jogurt u dohranu dojenčeta

Sve ovisi o uputama nadležnog izabranog pedijatra, ali načelno se jogurt može ponuditi dojenčetu nakon navršenih 6 mjeseci. Obiluje korisnim tvarima i lako je probavljiva namirnica jer su mliječni šećer i bjelančevine već djelomično razgrađeni.
Za početak bolje je izabrati jogurt posebno namijenjen za dojenčad jer će se malenima više svidjeti – manje je kiseo i ugodno slatkastog okusa. Najbolje je izabrati bijeli jogurt i dodati mu malo voća (banana, kruška, jabuka). Nakon godine dana izbor voća može biti raznovrsniji. Važno je da sadržaj masti u jogurtu prelazi 3%, t. j. da sačinjen od punomasnog mlijeka, a ne obranog ili djelomično obranog zbog toga što punomasno mlijeko sadrži važne masti koje su neophodne za razvoj stanične membrane.
I još nekoliko savjeta…

Jogurt treba uvijek čuvati u hladnjaku jer na taj način mliječni fermenti ostaju nepromijenjeni i zadržavaju svoju učinkovitost. Toplina ih razara.
Prije nego što se da djetetu jogurt treba izvaditi iz hladnjaka i držati na sobnoj temperaturi oko deset minuta. Ako je prehladan biti će slabije probavljiv i izazvati bol u trbuhu.
Uvijek dobro pripaziti pri kupnji na vrijeme trajanja proizvoda: ako je svježiji, osigurava veću snagu i količinu mliječnih fermenata koje sadrži.
Koristan je i u ovim slučajevima

Zbog sadržaja mliječnih fermenata jogurt je vrlo povoljan za crijevo, te je stoga koristan u slučaju proljeva, ali i zatvora. Posebno se preporuča nakon liječenja antibioticima, kako bi se uspostavila što prije normalna crijevna flora („dobre bakterije“) koju antibiotici oštete.
Jogurt poboljšava probavu i pogoduje pražnjenju želuca. Novija istraživanja su pokazala da jogurt smanjuje pojavu karijesa (oštećenja zubne cakline i kvarenje zuba). Kako mnoge znanstvene studije dokazuju, jogurt osobito u prehrani djece i starijih osoba, pomaže organizmu u svladavanju infekcije bakterijama, virusima i gljivicama.

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.