Kukuruz

0
280

kukuruzKukuruz – kao sastojak javlja se u preko 3.000 prehrambenih proizvoda. Javlja se u hlebu, cerealijama za doručak, brašnu, prekrupi, raznim pekarskim proizvodima, poslasticama, ulju, skrobu, viskiju, džinu, votki, supama, itd. A kao zaslađivač javlja se kao kukuruzni sirup, dekstroza, fruktoza i drugo.

Kukuruzno brašno može biti samleveno od isklicalog kukuruza i ono ima veću trajnost od onoga kod koga u tehnološkom procesu nije obavljeno isklicavanje. U letnjim danima može se održati ispravno i do 15 dana. Uglavnom se koristi za zgušnjavanje sosova, supa i kuvanih jela, ali se može koristiti i u izradi keksa, kolača i mešenje kukuruznog hleba (proje). S obzirom da ne sadrži gluten, da bi se dobio hleb kvalitetne strukture može se mešati sa belim brašnom.

Kukuruzne klice predstavljaju važnu sirovinu za proizvodnju jestivog ulja, jer imaju visok sadržaj masti, koji iznosi i do 35% i vitamina E. Ulje je bogato nezasićenim masnim kiselinama i fitosterolima. Ulje ima jarko žutu boju i prodaje se uvek kao rafinisano. Ima ista svojstva kao suncokretovo ulje i može se zagrevati do 170°C.

Kukuruzna krupica podesna je za kuvanje kačamaka. U prodaji se može naći obična krupica za kačamak, koja se kuva 40 – 50 minuta ili instant koja se kuva manje od 5 minuta. Takođe se može koristiti za pravljenje kaše. Krupna prekrupa služi za izradu keksa i za mešanje sa brašnom za izradu pogače, fina i superfina za palačinke i za pohovanje mesa i ribe, naročito haringe.

Kukuruzne pahuljice se dobijaju od kukuruznog griza. Sadrže dosta kalcijuma i gvožđa, a koriste se za doručak u kombinaciji muslija, zatim sa mlekom ili jogurtom.

Kukuruz kokičar je posebna sorta kukuruza koja ima sitna, okrugla i malo spljoštena zrna sa šiljastim vrhom. Zrno na visokoj temperaturi u pokrivenoj posudi puca i dobijaju se voluminozne i veoma ukusne bele kokice. Predstavljaju korisnu grickalicu, jer sadrže mnogo sirovih biljnih vlakana, a neutrališu višak kiseline u želucu i umanjuju gorušicu.

Kukuruz šećeracje mlado zrno posebne vrste kukuruza – šećerca, u mlečnoj zrelosti dok je još mekano, sočno i veoma ukusno. Prodaje se kao svež sa kočankom od jula do oktobra, a u toku cele godine kao duboko zamrznuti i konzervisan u limenkama. S obzirom na svoj sastav i sadržaj vode koriste se kao povrće. Bere se dok je nezreo, tj. dok su zrna mlečna, bledo žuta i pokrivena zelenom ljuskom i mora se jesti što pre, jer se brzo menja posle branja. Pola činije kuvanog kukuruza šećerca dnevno može sniziti holesterol za 30%.
Izvor:nutricionisti.org

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.