Intolerancija laktoze

0
219

Intolerancija laktoze (nepodnošenje mlečnog šećera) predstavlja klinički termin koji podrazumeva tegobe koje se javljaju po unošenju mlečnog šećera, kao što su dijareja, meteorizam i kolike.

Uzrok

Primarna intolerancija laktoze je posledica nedostatka enzima laktaze, koji razlaže mlečni šećer. Nemetabolisana laktoza dospeva u debelo crevo, gde podleže fermentaciji, što dovodi do digestivnih tegoba. Uzroci poremećaja mogu da budu različiti:

  • Najčešće se javlja sekundarna intolerancija. Posledica je prolaznog nedostatka laktaze nastalog zbog oštećenja sluzokože tankog creva i redukcije njene funkcionalne površine, a sreće se kod infekcije organa za varenje bakterijama, virusima i Giardia lambliom. Zatim se sreće kod celijačne bolesti, prolaznog nepodnošenja belančevina, hroničnog zapaljenja creva, sindroma slepe vijuge i kratkog creva.
  • Ređe se poremećaj nasleđuje autozomno – recesivno, što predstavlja primarnu intoleranciju.
  • Kod nedonoščadi se sreće prolazna nepodnošljivost laktoze. Posledica je nezrele aktivnosti laktaze, može biti udružena sa malapsorpcijom drugih saharida i retko zahteva tretman.
  • Nekada postepeno dolazi do gašenja funkcije gena koji reguliše aktivnost enzima, pa se njegova aktivnost smanjuje i do 90%. Ova intolerancija se javlja između 1. i 18. godine, a najčešće od 3. do 5. godine. Kod nas se retko sreće, a veoma često kod obojenih rasa.

Klinička slika

Kod obolelih se javljaju prolivi, nadutost (meteorizam), bolovi u trbuhu, gasovi, povraćanje i dete slabo napreduje. Stolice su brojne, eksplozivne, vodeno – penušave i kisele. Obično je prisutna hipoglikemija (sniženje šećera u krvi), posebno kod odojčadi i male dece. Sa eliminacijom mlečnog šećera stanje se veoma brzo normalizuje.

Terapija

Lečenje podrazumeva dijetu bez mleka i mlečnih proizvoda. Jogurt se uglavnom dobro podnosi, a često i vrlo male količine mleka ili mlečnih proizvoda, koje treba unositi sa drugom hranom (nikada ne treba piti samo mleko).

 

POSTAVI ODGOVOR

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.